dilluns, 7 d’octubre del 2019

Apertura del Sínode de l’Amazonia


Ha començat el Sínode de l’Amazonia a Roma. Durant tres setmanes els convocats al sínode hauren de pronunciar-se sobre els diferents punts del document de treball. En una altra nota tindré l’oportunitat de comentar els eixos principals d’aquest sínode, però pel que s’ha vist per algunes reaccions prèvies, sembla que hi ha una sector de l’Església catòlica inquiet per les conclusions que puguin treure’s i els sectors poderosos del països de l’Amazónia hi estan totalment en contra. En aquesta nota voldria destacar algunes de les paraules del papa Francesc en la missa d’apertura del Sínode.

El papa ha senyalat als assistents al sínode que "hem rebut un do per ser dons", i ha recordat "el do que hem rebut és un foc, és un amor ardent a Déu i als germans". Així, el Papa ha recordat als pares sinodals, cardenals, sacerdots i representants del poble amazònic presents en l'Eucaristia, que el "foc de Déu és calor que atreu i reuneix en unitat", el foc de l'Evangeli no és el foc "aplicat pels interessos que destrueixen, com el que recentment ha devastat l'Amazònia ". Al·lusió clara als problemes dels incendis provocats que desforesten la selva amazònica. El misteri del do no és benefici propi sinó al servei dels altres: “un do no es compra, no es canvia i no es ven: es rep i es regala. Si ens aprofitem d'ell, si ens posem nosaltres al centre i no el do, deixem de ser pastors i ens convertim en funcionaris: fem del do una funció i desapareix la gratuïtat, així vam acabar servint-nos de l'Església per servir-nos a nosaltres mateixos. La nostra vida, però, pel do rebut, és per servir”

És evident que el Francesc espera d’aquest sínode propostes transformadores de l’Església catòlica. Així ho expesa: “El foc no s'alimenta per si mateix, mor si no es manté viu, s'apaga si les cendres el cobreixen. Si tot roman com està, si els nostres dies estan marcats pel "sempre s'ha fet així", el do desapareix, sufocat per les cendres dels temors i per la preocupació de defensar l'status quo. Però «l'Església no pot limitar de cap manera a una pastoral de" manteniment "per als que ja coneixen l'Evangeli de Crist”. Ha d’haver-hi. El Papa espera canvis i anima a ser valents. “Déu no ens ha donat un esperit de covardia, sinó de fortalesa, d'amor i de prudència”. Però, la prudència no vol dir quietud: “algú pensa que la prudència és una virtut "duana", que deté tot per no equivocar-se. Però la prudència pren sentit des de l'acció, “és la virtut que disposa la raó pràctica a discernir en tota circumstància el nostre veritable bé i a triar els mitjans rectes per realitzar-lo”.

Les paraules inicials del papa Francesc han fixat els trets essencials per el qual espera que avanci el Sínode. Els treballs sinodals sobre l’Amazònia han de representar nous camins per a l'Església i per a una ecologia integral assumida com objecte d’evangelització. Les doscissions començaran el dilluns 7 al matí a l'Aula Nova del Sínode, on 184 participants debatran i escoltaran els diferents testimonis, molts d'ells, de representants amazònics del 6 al 27 d'octubre de el 2019.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada