dimarts, 22 d’octubre del 2019

Síndrome de Sherwood i els protocols policials

Diuen que els cossos policials han aplicat l’estratègia de la síndrome de Sherwood per reprimir les manifestacions de protesta per la sentència del Tribunal Suprem. Aquesta estratègia policial la dissenyà el que fou el número dos del cos de Mossos d'Esquadra David Piqué pel seu treball final de Màster de Seguretat que feu l'any 2009. Desconec la qualificació que rebé aquest treball. Aquest alt comandament del Mossos morí sobtàdament l’any 2016. El comissari Piqué, per tal de construir el seu model repressiu dels moviments de protesta anti-sistema, analitzà el comportament en les manifestacions i les protestes dels okupes dels anys 2000 a Barcelona. L’estratègia dissenyada pel comissari Piqué  a fi de neutralitzar les protestes era provocar al màxim als manifestants perquè cometessin excessos i augmentessin la intensitat de la seva violència en la protesta i així poder-los reprimir obertament, durament i definitivament amb tots els seus recursos esperant la total erradicació, per por, de les protestes. Es tractava, sense dubte, d’instal·lar el terror entre els manifestants.

Per tal d’exaltar els manifestants proposà fer detencions poc justificades i batudes preventives abans de les protestes per violentar més el seu estat d'ànim i aconseguir provocar una batalla campal que justifiqués la intervenció més violenta de les forces policials. Aquesta batuda, escriví, ha d’estar intencionalment mal feta i amb tracte humiliant per encendre més els ànims, si cal. En el seu treball, el comissari Piqué afirmà  que la policia, en una manifestació, no ha d’actuar en un primer moment per tal que els danys produïts pels manifestants siguin socialment inacceptables i, després d’un temps d’innacció, l'actuació policial es fes directament contra els manifestants sense donar temps a la fugida i provocar l'enfrontament físic. Aquesta estratègia assumeix que poden donar-se "víctimes innocents" i organitzar la policia perquè quan la resta de manifestants que hagin defugit l'enfrontament acabin, tard o d’hora, trobant-se amb els agents els dispersin violentament i practiquin detencions massives. Actuacions que s’esperava que generessin més por entre els manifestants.

La repressió policial, segons digué David Piqué en el seu treball, té dos moments. Un primer és quan els manifestants, prèviament incitats per ser violents, ataquen a la policia amb tot el que tenen i que els ha deixat tenir, realment s'estan defensant, però no ho sembla. Han estat acorralats. La violència entre agents i manifestants es desferma, es personalitza i es descontrola. El segon moment és quan els que han defugit l'enfrontament, es troben amb la resta d'unitats policials que els barren el pas, però no fan detinguts, la dispersió no és voluntària, és a cop de defensa (porra) i qualsevol indici de resistència és contestada amb contundència exagerada i detencions massives. Realment, aquests dies a diverses ciutats de Catalunya, i molt especialment, hem viscut l’aplicació per part de la policia de l’estratègia de la síndrome de Sherwood.


És evident que el conflicte al carrer, l’anomenada per alguns guerrila urbana, s’ha desescalat quan la policia ha deixat d’aplicar aquesta estratègia i ha adoptat un altre mètode de control dels manifestants. L’actuació del col·lectiu #EnPeuDePau pot haver ajudat puntualment, però ha estat la pròpia policia qui ha decidit canviar de protocols d’actuació. En definitiva, hem vist una actuació lamentable de la policia perquè, en un primer moment, en lloc de controlar de forma democràtica i cívica la seguretat ciutadana, ha aplicats uns protocols d’actuació que encaminats a generar por. Està clar que algú haurà de donar explicacions polítiques d’aquesta estratègia i els protocols  seguits per la policia durant aquests dies d’octubre. Tinc els meus dubtes que alguns d’aquests protocols puguin ser moralment inaceptables

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada