diumenge, 25 d’abril del 2010

L’església catalana: catòlica, apostòlica i romana



El cardenal Lluís Martínez Sistach, en l’homilia de la missa de Sant Jordi a la capella del Palau de la Generalitat, digué que el catolicisme català ha tingut sempre una noció especial de que la catolicitat passava per Roma. Per això, el credo popular cantat en la majora d’esglésies a Catalunya, el credo musicat pel mestre Romeu, afirma la romanitat de l’església. Avui, a Santa Maria del Mar i després a Montserrat, el cardenal Tarcisio Bertone ha pogut comprovar la realitat viva de l’església a Catalunya i la consideració que la societat catalana sent per aquesta. Davant les turbulències que afecten a l’església catòlica, tal com digué el cardenal Bertone, l’església catalana, en boca del cardenal Lluís Martínez Sistach, ha renovat la seva fidelitat a Benet XVI. Un gest similar ha fet la societat catalana encapçalada pel President de la Generalitat i els principals líders polítics que han fet costat a l’església catòlica en l’acte de beatificació del caputxí Josep Tous. Home sant i digne d’admiració perquè la seva acció pastoral i educativa foren una proposta avançada en el seu temps. El seu testimoniatge aporta uns valors que continuen essent vàlids avui i, de manera particular, són útils per sobrepassar les turbulències esmentades pel cardenal Bertone.

A la tarda, a Montserrat, en un àmbit diferent, el govern de la Generalitat ha estat present també a través del seu President, els consellers Castells i Nadal. A més, també hi eren les diputades Manuela de Madre i Glòria Renom, la subdelegada del Govern de l’Estat, Montserrat García, la Directora General d’Afers Religiosos, Montserrat Coll i l’expresident Pasqual Maragall. A més del President de la Diputació de Barcelona i els alcaldes de Monistrol de Montserrat, Marganell i l'alcaldessa de Collbató. Fou comentada la significativa l’absència d’altres líders i dirigents polítics. També en aquest ocasió, la plural societat catalana, aplegada per la festivitat del primer concert públic del nou orgue de Montserrat, ha estat present al costat de l’Abat de Montserrat que havia convidat al cardenal Bertone a presidir aquesta efemèride. A Montserrat, com el matí ho havia fet a Santa Maria del Mar, el cardenal Bertone ha fet servir el català durant bastant estona. Es nota que la seva relació constant i fluïda amb la realitat eclesial catalana l’ha fet sensible al sentiment i a la identitat d’aquesta església. El mateix cardenal Bertone ha expressat que molt sovint quan al vespres es retira a les seves estàncies a treballar, l’acompanya la música de l’escolania de Montserrat. De les paraules del cardenal Bertone a Montserrat retinc les següents: "Humanisme i cristianisme es donen les mans per millorar el món on vivim”.

El dilluns el cardenal Bertone serà rebut pel President José Montilla al Palau de la Generalitat. Aquest gest demostra la finezza de la diplomàcia vaticana que sap diferenciar els plans diferents en els quals es mou la realitat política i l’eclesial. De la mateixa manera que el cardenal Agostino Casaroli a l’any 1985 rebé la consideració del poble català a través del President Pujol, tal com expressen les actes d’aquell esdeveniment, aquest dilluns el President José Montilla tindrà ocasió d’adreçar-se, des de la seu institucional del govern dels catalans, a la persona que és un dels col·laboradors més estret del papa Benet XVI i que té sota la seva responsabilitat la relació del Vaticà amb els estats i la governança de l’Església catòlica. És un acte de reconeixement del President a l’Església catòlica i, de manera particular, a l’església catalana. En moments com aquests, en els quals les relacions humanes són bons canals per expressar afectes, creences, valors i estima el Secretari d’Estat del Vaticà, podrà apreciar com a Catalunya, el seu govern, les seves institucions i la societat catalana en general, mantenen una relació de respecte i consideració amb l’Església catòlica especialment en uns moments d’incerteses, neguits i turbulències. Santa Maria del Mar el diumenge al matí i Montserrat el diumenge a la tarda han estat una primera expressió d’aquest respecte i consideració, de la mateixa manera com ha pogut apreciar l’expressió de la identitat singular de l’església catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada