divendres, 9 d’abril del 2010

Hinduisme VI - Principis, ritus i festes comunes

L'hinduisme és una manera de viure i pensar estil de vida, probablement més que una religió estructurada i organitzada. El mateix mot, hinduista, és d'origen persa i originalment no qualificava a una religió sinó a les persones que "vivien a l'altra costat". El mot hinduista es consolida durant la colonització britànica per identificar un conjunt dispers de creences. Donada la gran diversitat d’escoles hinduistes, hi ha moltes pràctiques i comportaments o principis religiosos que els hinduistes han de preservar. Per això és difícil establir amb claredat quins són els principis bàsics de l'hinduisme. El Tribunal Suprem de la India ha estabert que són hinduistes els que comparteixen els següents principis:

1 Acceptar els Veda com l'Autoriat més alta del sistema religiós i filosòfic, i la seva acceptació com a base única del pensament hindú.
2 Adoptar un esperit de tolerància i bona voluntat per comprendre i apreciar el punt de vista de l'adversari ja que la veritat té moltes manifestacions.
3 Cada un dels sis sistemes de filosofia hindú ha d'acceptar que hi ha un ritme del món integrat per períodes de creació, de manteniment i de destrucció. Aquests períodes es succeeixen sense fi. 4 Tots els sistemes filosòfics hindús han de creure en la reencarnació i la pre-existència dels éssers.
5 Acceptar que hi ha múltiples mitjans i maneres d'accedir a la salut
6 Acceptar que, malgrat que puguin haver-hi moltes divinitats, és pot ser hindú sense necessitat de creure que calgui adorar ídols.
7 Admetre que, a diferència d'altres religiós o creences, la religió hindú no està lligada a un conjunt establert de conceptes filosòfics.

Altres punts de vista, menys normatius que l'anterior, diuen que un hinduista és qui creu en la filosofia continguda en els Vedas i consideren que la vertadera naturalesa humana és divina. Déu, o el Brahma, existeix en cada ésser vivent. La religió és una recerca del coneixement d'un mateix, una recerca de la divinitat present en cada persona. Els Veda estableixen que cada persona té necessitat de ser salvada i que tothom pot salvar-se.

1 comentari: