dimarts, 19 de febrer del 2013

La demografia i l’elecció papal


La demografia religiosa és de geometria variable. Depèn de com es mirin les dades surten unes conclusions o unes altres. Les anàlisis sociològiques fetes en clau europea porten al desànim. Només poden ser pessimistes mirant al futur. Però si la mirada és d’altres països o continents hi ha motius per l’esperança. El perfil del cristianisme catòlic ha canviat en els darrers cent anys. Així es desprèn de l’estudi efectuat pel centre Pew Research. Els darrers cents anys el catolicisme a nivell mundial s’ha envigorit. A inicis de 1910 hi havia uns 291 milions de catòlics, mentre que a finals del 2010 hi havien 1.1 bilions. Però com que en el mateix període la població mundial ha augmentat el percentatge global relatiu pràcticament s’ha mantingut. L’any 1910 els catòlics representaven el 48% dels cristians i el 17% de la població mundial; i cent anys després els catòlics són el 50% dels cristians i el 16% de la població mundial.

El gran canvi en aquests cent anys és la distribució mundial dels catòlics. L’any 1910 els dos terços dels catòlics del món estaven a Europa (el 65%) i Amèrica Llatina (24%). La resta estava distribuïda un 5% a Àsia, un 5% a Amèrica del Nord i menys d’un 1% a l’Àfrica Subsahariana. Però cent anys després la demografia ha canviat. Ara  a Europa només hi ha el 24% dels catòlics de tot el món. La resta estan distribuïts de la següent manera: el 39% a Amèrica Llatina i el Carib; el 16% a Àfrica subsahariana, el 12% a Àsia, un 8% a Amèrica del Nord i menys d’un 1% a Orient Mig i nord d’Àfrica.

A partir d’aquestes dades hom pot pensar que la modificació demogràfica pot estar present alhora de l’elecció del nou papa. La realitat sociològica dels catòlics ha canviat, el que no se sap, encara, si els criteris dels electors papals també.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada