divendres, 15 de febrer del 2013

Preguntes i foc nou


La situació és d’emergència. Per culpa d’uns comportaments deplorables el servei públic i la funció pública estan sota sospita. No pot ser d’una altra manera. Sap molt de greu veure el gravíssim cost de la desafecció. Els ciutadans no donen més credibilitat a la política i es corre el risc de debilitar la democràcia. Les enquestes d’insatisfacció política, per sort, focalitzen la crítica a les persones, com a molt al sistema polític, però no dubten de la democràcia. Però, tot és molt fràgil per no estar preocupats per aquests estat de la situació. Davant de quasi sis milions d’aturats la societat no tolera la corrupció extrema que cada dia es coneix amb més detall.

¿Què es pot fer?. Calem mesures profundes de regeneració democràtica. Cal prendre moltes i diverses decisions. Tinc els meus dubtes que sigui suficient reformar el que ara existeix. El sistema polític entès com conjunt d’actors, polítiques, institucions i procediments està obsolet i ha fet fallida. No té remei. Cal fer foc nou i construir un nou sistema polític que resolgui els dubtes que genera l’actual. Això comporta pensar de nou les institucions de representació i els seus mecanismes, així com el funcionament del sistema polític en general. Cal formular preguntes imaginatives i estimular respostes diferents a una situació excepcional. ¿Com ha de ser el Parlament?, ¿com ha de funcionar?, ¿calen tants diputats?, ¿quin és el sistema electoral més adient?, ¿com participen els ciutadans en les deliberacions i decisions?, ¿com ha de ser els partits per instruments útils de representació política? ¿ha d’haver-hi límits a l’exercici d’un càrrec polític? ¿poden acumular-se responsabilitat?.

Podríem anar-nos fent preguntes fins a l’infinit. Certament. Però cal trobar les respostes per tornar a regenerar la confiança en la política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada