dilluns, 18 de febrer del 2013

Manifest per la decència política


Un bon amic, en Joan Oliveras Bagués, a fet una reflexió sobre l’actual situació de la política que me l’ha faig meva. El seu escrit podia semblar un manifest a favor de la decència política. Algunes persones, que s’anomenen polítics, han convertit la política en una obscenitat. La lectura dels diaris es fa feixuga i trista. Les notícies sobre corrupció política i altres immoralitat han convertit l’art de la gestió de la res publica en un enorme fangar. Costa assumir tantes aberracions en l’àmbit de la política. La realitat supera qualsevol ficció. Quan semblaven que havíem vist tot la guerra dels espies torna a introduir melancolia en la política.

Les notícies generen perplexitat. En Joan afirma “contemplo una permanent i tossuda inconsciència en el millor dels casos, irresponsabilitat en d'altres, i de fet una general incapacitat de reacció, entre els diferents actors polítics que tenen a les seves mans, la possibilitat de generar un punt d'inflexió en aquesta bacanal autodestructiva en la que s'ha situat a la democràcia a Espanya i a Catalunya”. Al darrera d’aquesta situació és l'objectiu inconfessat de seguir protegint beneficis i privilegis contra l'interès ciutadà. Al final apareix l’horror de pensar que aquesta barbàrie provocarà “costos irreparables contra el sistema bàsic de llibertats”.

Cal reaccionar. Cal canviar d’arrel el sistema polític o la seva crisi ens arrossegarà a tots. Les reformes poden quedar curtes, cal foc nou. No es pot seguir governant des la indecència que permet que els corruptes donin lliçons de moral i que les lleis els emparin i beneficiïn. Cal radicalitzar-nos en les solucions per tal de tornar a recuperar el rostre decent de la política. Ens cal una primavera política que desterri definitivament aquest llarg hivern en que algunes persones han convertit el servei públic a la comunitat. No vull ni salva pàtries ni tecnòcrates ben clenxinats. Vull polítics honestos, capaços, compromesos, servidors del bé comú, amants de la llibertat i el respecte cívic. I com diu l’amic Joan Oliveras Bagués “calen accions decidides, sense espai per a la pantomima, ni temps per a la demora”.

Només així serà possible recuperar la decència de la política que ens ha de permeta, com molt bé diu la Roser Torrellas Subirà “aturar aquest desgavell amb lleis que controlin i regulin l’activitat política i financera però també cal tornar a lluitar perquè valors i ètica tornin a ser el marc de actuació política, econòmica i social. Necessitem que la honestedat, la transparència, la solidaritat, la tolerància, el respecte actiu; la disposició al diàleg, la professionalitat , la creativitat, la compassió ben entesa. l’amor, la alegria, l’esforç i la perseverança i un llarg etcètera tornin a ser els eixos de la nostra societat”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada