divendres, 12 de desembre del 2014

Valor social dels centres de culte

Les confessions religioses poden ser considerades com a generadores de capital social religiós o capital de fe. Ho són perquè el primer valor social dels centres de culte és que permeten l’exercici d’una llibertat fonamental dels ciutadans: la llibertat religiosa, considerada per alguns, com a expressió de la llibertat de creença, la primera de totes les llibertats. El dret a construir centres de culte és un corol•lari directa de l’exercici de la llibertat religiosa. La pràctica d’aquesta llibertat fonamental comporta poder practicar la religió en un espai dedicat a celebrar-hi els cultes de cada religió. La Constitució de 1978 salvaguarda aquest dret reconegut en el seu article 16 i desenvolupat àmpliament en la Llei orgànica de llibertat religiosa 7/1980. La Cort Europea dels drets de l’home vetlla perquè les religions no tinguin impediments per l’ús de recursos per prestar els serveis religiosos que necessiten els seus feligresos.

Hi ha un altre valor social dels centres de culte més vinculat a la seva capacitat de generar capital social. Hi ha un acord compartit per la majoria d’autoritats locals i expertes en sociologia de les religions de que els centres de culte contribueixen a reforçar els lligams socials allí on es troben. Els experts comenten que les religions ajuden a construir aporten un capital social valuós. El concepte de capital social expressa el conjunt de relacions que vinculen i connecten les persones. Es considera que el capital social és important per consolidar la democràcia comunitària, la participació política i el benestar social.


Hi ha altres aspectes relacionats amb la situació dels centres de culte i la seva utilitat social. Un d’ells és la possible influència de la seva ubicació alhora d’escollir el lloc de residència. Aquest factor pot ser molt rellevant en el cas de persones molt religioses o de minories religioses molt practicants . El tema dels centres de culte s’ha convertit en una preocupació nuclear en les polítiques locals, no només pel que pot representar per la integració de les minories religioses, sinó per la contribució que els centres de culte poden fer per arrelament d’unes comunitats al territori, al marge de quines siguin les seves creences.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada