dissabte, 14 de març del 2015

Construir una mesquita és un dret constitucional

La proximitat de les eleccions municipals propicia que alguns polítics ens sorprenguin amb declaracions aparentment estranyes. Però no ho són. Tot forma part d’una estratègia electoral. Les paraules dels candidats sempre tenen la finalitat de mobilitzar a una part de les electors per alinear-los en una determinada direcció i captar el seu possible vot. Això és el que acaba de fer l’aspirant popular a l’alcaldia de Barcelona quan ha afirmat, en l’acte de presentació de la seva candidatura, que si ell és elegit alcalde "no es construirà una mesquita" a la ciutat.

Sobta la rotunditat d’aquesta afirmació. Només pot entendre’s com a missatge per buscar els electors que recelen o temen de la presència dels musulmans en la nostra societat. En aquest sentit, el missatge del candidat popular, es mou en la mateixa línia argumental de l’extrema dreta europea que combat una suposada islamització d’Europa. La contundent afirmació “no es construirà” situa als populars com a partit anticonstitucional perquè l’article 16 de la carta magna garanteix el dret a la llibertat religiosa: “es garanteix la llibertat ideològica, religiosa i de culte dels individus i de les comunitats”. No hi ha interpretacions possibles: construir una mesquita està emparat per la Constitució.


Resulta paradoxal que els populars, que sempre esgrimeixen ser els defensors de la Constitució, quan els convé obliden el que queda garantit en aquesta normà màxima. No sé com ho veuen els partidaris del partit dels populars, però aquestes paraules, mirin com es mirin, neguen el dret constitucional a la pràctica de culte. Atempten contra un dels drets més bàsics de les persones: la llibertat de consciència i de creença, i la seva pràctica. La cultura occidental està articulada sobre el respecte i protecció d’aquesta llibertat. Per això sorprenen les paraules del dirigent popular, perquè són contràries als vectors bàsics del que és la cultura europea i el pensament democràtic que ens defineixen com a civilització. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada