dimarts, 15 de juny del 2010

Les xarxes socials d’immigrants a Barcelona

Avui s’ha presentat l’estudi “Les xarxes socials de sikhs, xinesos i filipins a Barcelona” promogut per la Fundació Acsar amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (Direcció de Serveis de Cooperació Internacional i Immigració).Es tracta d’un treball d’investigació dirigit per José Luis Molina del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB amb la codirecció de Fabien Pelissier de la Fundació Acsar.

Segons Daniel de Torres, que ha presentat l’acte en nom de l’Ajuntament de Barcelona, aquest estudi marca un abans i un després en relació al mètode d’anàlisi dels fenòmens migratoris. Fins ara, la majoria d’aproximacions es basaven en estudis quantitatius amb breus referències qualitatives. L’estudi de la Fundació Acsar parteix d’una anàlisi de les xarxes socials generades per alguns dels col·lectius d’immigrants. Això permet captar les dinàmiques presents al darrera dels processos migratoris i evidencia visualment la riquesa de relacions locals i transnacionals d’aquests fenòmens. El coneixement més acurat d’aquests dinàmiques permet basar les polítiques públiques sobre la immigració en dades objectius, més que en apreciacions estimatives d’una realitat poc coneguda.

La visió dels diferents mapes que aporta aquest estudi permet descobrir les grans interaccions que els col·lectius d’immigrants estableixen i que són diverses segons els col·lectius analitzats. L’aproximació a aquesta realitat permet descobrir les dificultats o les fortaleses de les interaccions socials d’aquests col·lectius, circumstància que facilita combatre, amb millor coneixement de causa, alguns dels estereotips que encara condicionen l’anàlisi dels fenòmens migratoris. Enhorabona a la Fundació Acsar i a l’Ajuntament de Barcelona per aquest estudi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada