diumenge, 13 de juny del 2010

La burka i la crisi de lideratge musulmà

La total desorganització de l’Islam a Espanya facilita que el tema de la burka i del niqab s’hagi convertit en un espectacle. La llarga manca de lideratge de la Comissió Islàmica d’Espanya ha facilitat que un tema, que havia d’estar resolt dins del marc de l’Islam moderat, majoritària a Espanya, s’hagi convertit en una guerra de comunicats de les afeblides representacions de la comunitat musulmana i un enfortiment d’aquelles corrents de l’Islam que fan de la no integració la seva senya d’identitat.

El bon lideratge és clau per resoldre aquest qüestions. Cal que algú, amb autoritat i respecte,estableixi el model que l’Islam vol seguir al nostre país. ¿On estat les veus de l’Islam moderat durant aquests dies?. La paràlisi de la Comissió Islàmica d’Espanya és molt preocupant. Mentre estigui atrapada en les seves disputes internes, l’espai de l’Islam a Espanya s’anirà ocupant pels sectors menys interessats en el diàleg i la interacció amb la societat.

Si els diversos actors implicats en la renovació de la Comissió Islàmica d’Espanya haguessin fet la seva feina, avui tindríem un interlocutor conegut i acceptat per una part important dels musulmans espanyols. La debilitat d’aquesta comissió ha impedit abordar correctament el debat del vel integral i que algun gran municipi pogués començar en temps les obres de la gran mesquita que encara no té. Tots els actors implicats en la renovació de la Comissió Islàmica tenen part de responsabilitat en el retard d’aquest procés. Uns, perquè s’han empantanat en guerres de protagonismes, altres perquè no s’han mantingut ferms en els calendaris previstos i han tingut massa consideració amb les diferents associacions musulmanes que ha estat marejant la perdiu de forma pública i notòria durant mesos. Les diverses autoritats públics, d’aquí i de més enllà han estat massa temps vigilant els seus moviments per no perdre posicions en les batalles per l’hegemonia de la Comissió Islàmica. Ha estat més fàcil negociar la renovació d’acords de pesca a l’Atlàntic que la nova Comissió Islàmica. El resultat final és l’actual. Tot està per fer i mentrestant la societat fa un debat sobre la burka i el niqab sense que la comunitat musulmana participi. Tot un desastre perquè durant aquest temps les xarxes musulmanes informals s’estan enfortint gràcies als errors continuats d’algunes forces polítiques entretingudes en presentar mocions contra el vel integral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada