divendres, 18 de juny del 2010

Manifest d'entitats musulmanes catalanes contra el burka i el niqab

Els sota signants, catalans i catalanes, musulmans i d’altres creences i religions, davant la polèmica que s’ha iniciat sobre l’ús del burka i altres peces de roba i objectes que cobreixen el rostre impedint la identificació pública de la persona, volem manifestar el següent:

1. En els darrers anys el nostre país ha vist incrementada la seva població per l’arribada de moltes persones procedents de diferents llocs i cultures. Aquest fet posa de manifest que la nostra societat com la majoria de societats avançades d'Europa i del món, evoluciona cap a una major pluralitat i interculturalitat El repte fonamental és la preservació de la cohesió social i la convivència. Una convivència basada en el respecte a les lleis i als seus principis democràtics com també en el respecte a la diversitat cultural i en la garantia de la plena igualtat dels nostres ciutadans i ciutadanes.

2. Determinades pràctiques, quasi inexistents en la nostre societat, poden no ser compatibles amb aquests valors, especialment quan es dificulta la identificació de la persona i la seva comunicació amb els altres, tot plantejant un problema de convivència i seguretat.

3. Aquest és el veritable problema que plantegen el burka o el nikab, sense que en cap cas tingui relació amb exigències de tipus religiós,ja que altres expressions públiques de la identitat religiosa i cultural , com el mocador o hijab i altres, que a més, son utilitzats sense cap tipus d’entrebanc per les dones musulmanes que ho desitgen, son, en canvi plenament compatibles tant amb els valors comuns com amb la pràctica social.

4. Fem una crida per tant, a que aquesta qüestió, es retiri de la confrontació política partidària, ja que en aquest moment la polèmica plantejada no respon als problemes reals dels ciutadans i pot contribuir a alterar la convivència i la cohesió social. Tampoc creiem que es pugui resoldre adequadament per la via legal i per tant ens comprometem a treballar, a partir del diàleg i la pedagogia per a aconseguir que no s’utilitzin en els locals públics ni el burka , ni qualsevol altre peça de vestir o objecte que no permeti la identificació de la persona sigui aquesta un home o una dona .

5. Volem reiterar que tant el burka com el nikab no responen a cap obligació religiosa sinó que en tot cas son costums i pràctiques culturals de determinades àrees geogràfiques,i que el seu ús públic en la nostra societat provoca rebuig , dificulta la convivència i transmet, a més, una imatge negativa dels musulmans.



Barcelona 18 de Juny de 2010

Entitats adherides:

Unión de Centros Islámicos y culturales de Catalunya
Associació cultural Camí de la Pau
Associació punt d´intercanvi
Federació d’entitats Culturals Catalanes d’origen Marroquí (FECCOM)
Associació sociocultural Ibn Batuta
Associació Catalunya - Líban
Centre Euro àrab de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada