Sempre m’ha impressionat la figura del beat Joan Pau II. És innegable que el seu papat canvià profundament la vida de l’Església catòlica. El seu llarg pontificat no deixà indiferent a ningú. Algunes de les seves decisions foren controvertides i modificaren profundament l’organització eclesial. A partir d’una calculada política de nomenaments episcopals transformà el perfil de moltes esglésies locals. Durant el seu llarg pontificat l’Església catòlica patí una forta centralització doctrinal. La pastoral itinerant del beat Joan Pau II donà a la catolicitat el sentit propi del temps modern. El domini de l’espai mediàtic feren del beat Joan Pau II un líder eclesial acceptat política i socialment. La seva ocupació intel•ligent de l’espai comunicatiu li aportà el respecte mundial i augmentà considerable l’autoestima dels catòlics.
La fermesa de les seves conviccions el feu una figura indiscutible, però també controvertida. Les transformacions geopolítiques de finals del segle XX no es poden entendre sense el lideratge del beat Joan Pau II. La seva pastoral de multituds afavorí una església de grans moviments, més emotiva que reflexiva. Durant el seu pontificat s’enfortiren una sèrie de moviments eclesials en contraposició al treball pastoral fet fins aquells moments per algunes ordes religioses animades per l’esperit conciliar. Fou aquesta manera d’entendre la presència eclesial la que animà a proposar una nova missió de l’Església catòlica capaç de dialogar amb la cultura contemporània sense una posició d’inferioritat. L’actual papa, Benet XVI, ha recollit sàviament aquest llegat i ha sabut situar aquest diàleg en l’àmbit de la raó de la moderna per tal de resoldre el gran problema del relativisme moral. Ara tenim una església més reflexiva.
La revisió doctrinal impulsada del beat Joan Pau II ha estat plural i heterogènia. Si en el camp de la moral de les costums accentuà els aspectes més tradicionals i tancats, sabé obrir l’Església catòlica a una nova comprensió de la Doctrina Social més sensible als problemes de la societat. En aquest sentit, tothom pot identificar-se còmodament amb aquesta mirada plural del beat Joan Pau II tot i no compartir la totalitat de la seva rica i diverses reflexió doctrinal. Reconec que vaig viure amb estranyesa i desacord algunes de les seves postures en relació a alguns debats que afectaven a la comunitat eclesial. Era en aquestes ocasions quan experimentava la meva gran discrepància amb les opinions del beat Joan Pau II. Ho feia des de la més profunda comunió eclesial i amb dolor, tot i que el respecte per la seva figura quedava per damunt del propi desacord.
Més enllà dels aspectes doctrinals és innegable que el beat Joan Pau II humanitzà la figura del papat. Reconec que m’impressionà un petit detall dels primers moments de la seva elecció: descobrir que el beat Joan Pau II portava un rellotge digital. Pot semblar una tonteria, però per a mi, aquest petit detall, em comunicà la seva humanitat. Després, tot el seu pontificat estigué plegat de gestos plens d’humanitat: viatges, anar esquiar, nadar, sortir del Vaticà per passejar, anar a la presó per perdonar a qui el volgué matar. Tota aquesta dimensió d’humanitat culminà en la vivència pastoral de la seva infermetat i el procés de la seva mort. En aquests moments, en els quals la resposta espontània és amagar-se, el beat Joan Pau II es mostrà enormement humà i consolà a les persones que es trobaven en situacions similars. El seu papat fou un temps d’acostament i proximitat de la seva figura al poble. Això es manifestà de forma clara en la multitudinària cerimònia de l’enterrament i avui en el dia de la seva beatificació. Hi ha una corrent espontània d’adhesió a la seva figura perquè el beat Joan Pau II sabé connectar amb anímicament amb el que moltes persones necessitaven per sortir d’uns temps d’excessiva racionalitat i perfecció tècnica.
Avui, a Roma, l’Església catòlica ha beatificat una persona que, des de fermesa del seu convenciment sabé transmetre la força de la fe. Li demano la seva intercessió per saber testimoniar la meva fe.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada