dijous, 5 de maig del 2011

Jaume Balmes, una figura a recuperar

El passat dimarts es celebrà a la Fundació Balmesiana una jornada de debat històric en ocasió del bicentenari del naixement de Jaume Balmes. Aquesta activitat, organitzada pel director de la biblioteca Balmes, mossèn Ramon Corts, serví per donar a conèixer la importància i el valor del pensament de Jaume Balmes. Aquest capellà pensador ha estat més oblidat que recordat, tot i el valor i vigència que tenen les seves propostes filosòfiques, culturals i polítiques. El seu pensament conservador era obert i dialèctic amb la realitat del seu temps. En cap moment, com molt bé defensa el pare Hilari Raguer, es pot considerar a Jaume Balmes com una persona de mirada tancada o reaccionària. Al contrari. Des de postures moderades, Jaume Balmes analitzà amb esperiti obert i dialogal les qüestions del seu temps.

El problema de Jaume Balmes ha estat la manipulació descarada del seu pensament per part dels ultra catòlics espanyols per tal de justificar el seu suport a tot el moviment d’oposició que provocà la caiguda de la República i el triomf franquisme. Efectivament, Jaume Balmes fou una icona de la dreta tancada sense que el seu pensament s’alineés en aquesta direcció. Per això he trobat interessant la reivindicació de l’originalitat del seu pensament feta en aquest acte d’homenatge i record celebrat dimarts passat.

Cal treure de l’oblit el pensament de Jaume Balmes. Cal reconèixer el valor de les seves idees i assumir-les com una patrimoni cultural dels catalans, de tots els catalans sense distincions. Gràcies a les aportacions de persones com Jaume Balmes els catòlics catalans podem sentir-nos membres d’una Església que viu i practica un catolicisme obert, dialogal, catalanista i sensible a les necessitats socials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada