diumenge, 7 de juny del 2015

Les desigualtats generen violència

Göran Therbon és un sociòleg suec prou conegut com a representant de la generació de marxistes analítics sota el mestratge de Jon Elster. En la seva recent obra La desigualdad mata ofereix unes claus força interpretatives de la situació actual. Des de 1945 fins a 1975 les desigualtats internacionals havien anat creixent degut al desenvolupament econòmic d’Occident, mentre que dins de cada país les polítiques keynesianes de la despesa social les apaivagaven.

Però a partir de 1980, les noves polítiques neoliberals ha provocat l’efecte invers. Les desigualtats internacionals s’estan reduint, especialment gràcies al creixement econòmic de potències com Xina i Índia, mentre que les internes de cada país s’aguditzaven per efecte de la devaluació dels salaris i les retallades de la despesa social.

Therbon augura un futur incert perquè aquesta situació, que ara per ara, sembla que anirà a més, en lloc de cohesionar les societats les desfà. Aquesta situació és, segons aquest autor, signe d’una violència estructural.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada