diumenge, 25 de gener del 2009

Clausura de l'any jubilar Sant Fructuós de Tarragona

Avui ha tingut lloc l’acte commemoratiu de la clausura de l’any jubilar del 1750 aniversari dels martiris de Sant Fructuós, bisbe, i Auguri i Eulogi diaques. Durant un any l’arquebisbat de Tarragona, guiat pel dinamisme del seu arquebisbe Jaume Pujol i el bon treball d’un ampli equip dirigit per Mn. Miquel Barberà, i la pròpia societat tarragonina han viscut amb intensitat el sentit que té avui el testimoniatge d’aquests sants. Ha estat un any de moltes activitats litúrgiques, artístiques i culturals que han tingut la seva màxima expressió en l’estrena mundial de l’oratori “Pau i Fructuós” de Mn. Joan Roig, lletra, i Mn. Valentí Miserachs, música.

Els actes de cloenda han comptat amb la participació del cardenal Julián Herranz, com enviat especial del Papa Benet XVI, i del President de la Generalitat, el Molt Hble. Sr. José Montilla. Durant el dinar amb un petit grup d’autoritats al Palau Episcopal el President de la Generalitat ha destacat que les celebracions com l’any jubilar reforcen els vincles que uneixen el poble català; també ha senyalat que cal insistir en alguns comuns com són la lliberta, la justícia, la solidaritat, l’esforç i l’austeritat. Valors cristians, afegí el president Montilla, àmpliament compartits per la societat catalana i que són necessaris per tal de vèncer les dificultats del moment present. La vivència d’aquests valors ha de permetre als catalans guanyar confiança per poder mirar el futur amb esperança. També destacà la bona religió entre el Govern i l'Església Catòlica i la consideració que mereix com a religió majoritària a Catalunya. La presència del President de la Generalitat fou molt apreciada pels eclesiàstics assistents.

La celebració eucarística a la catedral ha estat presidida pel cardenal llegat del Papa i concelebrada per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el cardenal Lluís Martínez Sistach, el nunci de la Santa Seu, bastants bisbes i abats de Catalunya i nombrosos capellans tarragonins. Com autoritats hi eren presents el President de la Generalitat, l’alcalde de Tarragona i tot el consistori, alguns diputats i la Directora General d’Afers Religiosos. Cal lloar l’esforç del cardenal Julián Herranz per fer tota la litúrgia en català. Només ha fet servir el castellà en un tros de l’homilia, després d’excusar-se de no poder-la fer tot en català. Cal agrair aquest gest del llegat del papa Benet XVI que mostra la seva comprensió de l’església catalana. Em consta que l’ús del català per part del cardenal Julián Herranz ha estat molt ben rebuda per les autoritats presents.

Després de la missa de la catedral l’arquebisbe de Tarragona ha ofert, en el Palau Episcopal, una recepció a les autoritats, cardenals, bisbes i representants eclesiàstics. Durant aquest acte el cardenal Julián Herranz, dirigint-se a l’arquebisbe de Tarragona i al President de la Generalitat, ha manifestat la seva gratitud per l’acolliment i les mostres de simpatia que ha rebut. De tal manera que s’ha compromès a transmetre al Sant Pare aquest sentiment d’afecta i les mostres de consideració que ha rebut l’Església per part del President de la Generalitat i de l’Alcalde de Tarragona.

Una magnífica cloenda per una extraordinari any jubilar.

1 comentari:

  1. Potser ara a Roma ja no creueran tant que aquí a Catalunya el poder polític és gairebé un "menjacapellans".

    ResponElimina