diumenge, 11 de gener del 2009

Shema Israel Adonai Eloheinu Adonai ejad

Divendres passat vaig estar convidat pels mes amics jueus de Catalunya a pregar per Israel davant del conflicte amb Hamàs a Gaza. Amb aquest motiu he pensat el següent text que és la meva pregària particular a la invitació feta pels meus amics jueus.

Escolta Israel, el Senyor és el nostre Déu, el Senyor és l'únic. Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l'ànima i amb tota la força.

Escolta Israel, Adonai Eloheinu. Perquè aquest dolor ?

Escolta Israel, el nostre Déu, Adonai Eloheinu és Déu de pau i no de guerra.

Escolta Israel, tu que has estat 40 anys en el desert, tu que has patit la shoa no pots perdonar?

Escolta Israel, què són els cohets d’Hamàs davant el teu poderós braç guerrer? Tu que pots destruir tota la vida a Palestina, tens el cor de pedra?

Escolta Israel, tu que has viscut en terra estrangera, no pots compartir la teva teva amb els veïns que també és casa seva?

Escolta Israel, no endureixes el teu cor, escolta el dolor que els teus guerrers infligeixen al poble de Palestina.

Escolta Israel, estigues atent a trobar a Adonai Eloheinu entre els morts de Palestina perquè el nostre Déu no és un deu de morts.

Escolta Israel, que la ira d’ Adonai Eloheinu no es torni contra els fills dels teus fills perquè els interessos electorals han primat a la necessitat de pau.

Escolta Israel, escolta el sofriment de Palestina i viu-lo com a teu, perquè de l’odi no en surt la pau.

Escolta Israel, no siguis idòlatra com en el desert. Escolta al Déu de Jacob, l’únic és jutge entre les nacions, que arbitra sobre els pobles.

Escolta Israel, escolta Adonai Eloheinu que et proposa forjar relles de les teves espases i falçs de les teves llances.

Escolta Israel, escolta Adonai Eloheinu que ens mana que cap persona no empunyi mai més l'espasa contra una altra, ni ens entrenem mai més a fer la guerra.

Escolta Israel, deixa la ceguesa de l’odi que només porta a la mort.

Escolta Israel, digna't perdonar el crim i l'ofensa dels teus germans. T’han fet molt de mal, però ara digna't perdonar el seu crim, ja que som servidors d’Adonai Eloheinu

Escolta Israel, per l’amor i la fidelitat als nostres pares, deixa que la pau floreixi en el desert.

Escolta Israel, si d’Adonai Eloheinu és tant generós en perdonar perquè tu no pots donar una oportunitat a la pau.

Escolta Israel, escolta el clam des de la ciutat del perdó. Escolta el clam d’aquesta ciutat on les persones construïm la pau i la convivència.

Escolta Israel, allò que el poeta escriví: “el cor no vos diu anar a demanar perdó, a genollons si convé, i els més ofesos els primers, per aquests germans nostres en desamor que volien aterrar per odi aquesta mateixa ciutat que nosaltres els deixàrem abandonada per egoisme? Estem en paus, doncs. ¿I ells han de pagar la pena només perquè la seva acció cau dintre un codi, mentre la nostra inacció és tan baixa que ja no pot caure enlloc”,

Escolta Israel, el meu petit clam que demana el vostre perdó per aquells que ja no us el poden demanar perquè els heu silenciat per sempre.

Escolteu-me amics jeus, amb molts de vosaltres he compartit shabats i festes de record de la presència d’Adonai Eloheinu, que espero segui celebrant amb intensitat, aneu a trobar els nostres conciutadans palestins que com molts de vosaltres han fet d’aquesta terra la seva casa comuna i celebreu el perdó i la reconciliació. Palestins, aneu a trobar als conciutadans jueus i proclameu l’esperança de la pau que neix de la justícia. Perdoneu també encara que tingueu els ulls plens de plors per morts que encara no he pogut enterrar. Des de la rancúnia no es donarà una oportunitat a la pau.

Jueus i palestins doneu una oportunitat a la pau. Feu-ho a Barcelona, la ciutat del perdó que ara fa 100 anys no va saber perdonar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada