dimarts, 16 de juny del 2009

L'arrogància de Cristiano Ronaldo

He llegit amb preocupació en “El País digital unes declaracions de Cristiano Ronaldo evocant una certa èpica de l’odi. “Es cert que molta gent m’odia, però hi ha més gent que em vol i em dóna suport. M’encanta quan m’escridassen, m’agrada veure l’odi en els seus ulls i escoltar els seus insults”, ha sentenciat un provocador Ronaldo. No crec que aquestes declaracions siguin edificants alhora de pensar en els valors que han de servir de referència per organitzar la convivència de les persones.

Si el preu pagat en el fixatge de Cristiano Ronaldo és una immoralitat i un ofensa per les persones que la crisi ens ha situat en la precarietat; les seves paraules remeten a una èpica de l’odi que no tenen sentit. Les paraules d’aquest bon esportista són una mostra d’irresponsabilitat perquè poden condicionar el comportament de molts joves que agafen als esportistes com a referents a imitar. Ocupar un espai en els medis de comunicació té un plus de responsabilitat social que no es pot menystenir. Els models segueixen essent l’únic camí plausible per educar en valors. ¿Quins són els valors que hi ha darrera de les paraules de Cristiano Ronaldo?, ¿quins són els valors que es proposen darrera d’alguns comportaments esportius, dels contractes d’imatge o els acords de retransmissions esportives?.

L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, en la seva homilia en la festa del Corpus Christi, entre altres coses, ha demanat a tots “solidaritat i austeritat”, en sintonia amb els qui pateixen més fortament les conseqüències de l’actual crisi econòmica i també com a “ascètica que ajudi a trobar solucions a l’actual crisi econòmica. Resulta incomprensible que en l’actual situació del nostre país es facin dispendis descomunals, com en el cas de contractes esportius. Aquesta crisi econòmica, que és també crisi de valors”. Comparteixo el que ha dit i em complauen les paraules del meu bisbe. Les seves paraules em serveixen per discernir les preguntes que m’he fet abans entorn al tema Cristiano Ronaldo. Però, no tothom participa d’aquesta opinió.

El cardenal de Barcelona ha estat atacat novament pel senyor Francisco José Fernández de la Cigoña amb la virulència que el caracteritza quan algú no pensa com ell. El mateix titular del seu comentari a l’homilia del cardenal Martínez Sistach, “Un forofo del Barça critica los fichajes del Madrid” revela la parcialitat del seu enfoc. Sembla que la homilia de l’arquebisbe de Barcelona anés sobre el fixatge de Cristiano Ronaldo, quan el gruix de la seva reflexió pastoral girava entorn a un altre tema. A més, la referència als contractes esportius era prou genèrica com perquè fos aplicable a bastantes més situacions que a la que es refereix el senyor Francisco José Fernández de la Cigoña. Sincerament, cada cop trobo menys diferències amb entre la manera com presenta els temes Fernández de la Cigoña i les postures defensades pel president de l’Iran, Mahmud Ahmadineyad. Els dos es mouen encegats per un fanatisme que els porta a desfigurar la realitat. I això és el que ha fet el senyor Francisco José Fernández de la Cigoña en la seva crònica quan acusa al cardenal d’haver-se desplaçat a Roma a veure al Barcelona en la final de la Champions. Si no vaig errat, i ho puc dir-ho perquè ho sé per part de qui ho sap, el cardenal de Barcelona anà a Roma entre els dies 25 i 28 de maig per commemorar l’aniversari de la promoció (1955) dels maristes de Barcelona, a més de fer gestions pròpies de la seva responsabilitat curial. Per aquesta circumstància es trobava el dia de la final de la Champions a Roma, tot i que veié aquest partit, juntament amb altres persones, per televisió.

Fomentar l’odi i la rancúnia no és bo, ni moralment edificant ni cristianament acceptable. El senyor Francisco José Fernández de la Cigoña, que es considera bon home cristià hauria de tenir més misericòrdia i caritat alhora de judicar i, si ho vol fer, al menys fonamentar la seva opinió a partir de la certesa de la veritat. Les confusions interessades i la maledicència són calumnies.

Traducción

He leído con preocupación en “El País digital” unas declaraciones de Cristiano Ronaldo evocando una cierta épica del odio. “Se de cierto que mucha gente me odia, pero hay más gente que me quiere y me apoya. Me encanta cuando me chillan, me gusta ver el odio en sus ojos y escuchar sus insultos”, ha sentenciado un provocador Ronaldo. No creo que estas declaraciones sean edificantes pensando en los valores que deben servir de referencia para organizar la convivencia de las personas.

Si el precio pagado en el fichaje de Cristiano Ronaldo es una inmoralidad y un ofensa con las personas que la crisis las ha situado en la precariedad; sus palabras remiten a una épica del odio carentes de todo sentido. Las palabras de este buen deportista son una muestra de irresponsabilidad porque pueden condicionar el comportamiento de muchos jóvenes que toman a los deportistas como referentes a imitar. Ocupar un espacio en los medios de comunicación tiene un plus de responsabilidad social que no se puede infravalorar. Los modelos siguen siendo el único camino plausible para educar en valores. ¿Cuáles son los valores subyacentes en las palabras de Cristiano Ronaldo?, ¿cuáles los valores propuestos por algunos comportamientos deportivos?, ¿de los contratos de imagen o de los acuerdos de retransmisión deportiva?

El arzobispo de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, en su homilía en la fiesta del Corpus Christi, entre otras cosas, ha pedido a todos “solidaridad y austeridad”, en sintonía con quienes padecen más fuertemente las consecuencias de la actual crisis económica y también como "ascética que ayude a encontrar soluciones a la actual crisis económica. Resulta incomprensible que en la presente situación de nuestro país se hagan dispendios descomunales, como en el caso de contratos deportivos. Esta crisis económica, es también una crisis de valores”. Comparto lo dicho y me complacen las palabras de mi obispo. Sus palabras me sirven para discernir las preguntas anteriormente formuladas antes entorno al tema Cristiano Ronaldo. Pero, no todo el mundo comparte esta opinión.

El cardenal de Barcelona ha sido atacado nuevamente por el señor Francisco José Fernández de la Cigoña con la virulencia que lo caracteriza cuando alguien no piensa como él. El mismo titular de su comentario a la homilía del cardenal Martínez Sistach, “Un forofo del Barça critica los fichajes del Madrid” revela la parcialidad de su enfoque. Parece que la homilia del arzobispo de Barcelona fuera sobre el fichaje de Cristiano Ronaldo, cuando el grueso de su reflexión pastoral giraba entorno a otro tema. Además, la referencia a los contratos deportivos era basta genérica cómo para que fuera aplicable a bastantes más situaciones que a la referida por el señor Francisco José Fernández de la Cigoña. Sinceramente, cada vez encuentro menos diferencias entre la manera como presenta los temas Fernández de la Cigoña y las posturas defendidas por el presidente del Iran, Mahmud Ahmadineyad. Los dos se mueven iluminados por un fanatismo que los empuja a desfigurar la realidad. Y esto es lo que ha hecho el señor Francisco José Fernández de la Cigoña en su crónica cuando acusa al cardenal de haberse desplazado en Roma para ver al Barcelona en la final de la Champions. Si estoy equivocado, y creo que no porque lo sé por parte de quien lo sabe, el cardenal de Barcelona fue a Roma entre los días 25 y 28 de mayo para conmemorar el aniversario de la promoción (1955) de los maristas de Barcelona, además de hacer gestiones propias de su responsabilidad curial. Por esta circunstancia se encontraba el día de la final de la Champions en Roma, aunque vio este partido, junto con otras personas, por televisión.

Fomentar el odio y el rencor no es bueno; ni moralmente edificante ni cristianamente aceptable. El señor Francisco José Fernández de la Cigoña, que se tiene por buen hombre cristiano debería tener más misericordia y caridad cuando emite juicios y, si lo quiere hacer, al menos debe fundamentar su opinión a partir de la certeza de la verdad. Las confusiones interesadas y la maledicencia son calumnias.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada