diumenge, 24 de novembre del 2013

Cultura de l'encontre

El president del Pontifici Consell per les Comunicacions Socials, Mons. Claudio Maria Celli, ha assegurat que davant la crisi calen “gestos concrets d' amor solidari” amb els que més la pateixen. Monsenyor Celli ha presidit la trobada del capítol espanyol de la Fundació Centesimus Annus Pro Pontifice que s’ha celebrat aquest cap de setmana a València sota el lema “Per sortir de la crisi : Idees i Inspiració en la Doctrinal Social de l'Església”. L’arquebisbe Celli ha afirmat que “el problema no és només fer gestos d'amor solidari, sinó mirar cap les estructures que creen situacions d'aquest tipus, cosa que de vegades oblidem”. Afegint que “sovint expressem la nostra solidaritat en gestos concrets però senzills i, en canvi, cal mirar no només a la microeconomia, sinó també a la macroeconomia i preguntar-nos sobre el que està causant una situació de crisi”.

No és un camí fàcil trobar les solucions als problemes estructurals. Però cal recorre’l ja que “no hi ha solucions fàcils, cal estudiar i aprofundir, però l'important és el compromís concret, els gestos concrets, encara que ens equivoquem de vegades”. En aquest sentit, monsenyor Celli ha esmentat que el papa Francesc, tot sovint, “recorda quina Església hem de ser:Església compromesa, encara que de vegades sigui accidentada” on “l'atenció, proximitat, obertura, disponibilitat, i l'escolta als pobres no ha de ser només una cosa romàntic, sinó quelcom concret”.

Aquest compromís per les persones que pateixen, ha dit monsenyor Celli, neix de l’experiència religiosa de saber que “tenim un Pare i que tots som fills eternament estimats per aquest Pare, dóna a cada ésser humà una dimensió infinita i exigeix ​​una actitud d'amor compartit, amb una atenció especial pels pobres”. Aquest amor compartit “no és una dimensió ideològica que afirma principis sinó que s'ha de traduir en gestos concrets”. “Si creiem de veritat que el Fill de Déu s'ha fet home, compartint concretament tot el camí de l'home, aquest amor cal expressar també concretament”  ha recordat l’arquebisbe Celli. Per això és molt important el testimoniatge de la fe. El papa Francesc a Assís convidà als cristians  a “anunciar sempre l'Evangeli, si cal també amb paraules”, perquè “és indubtable que el primer anunci es dóna amb el testimoni personal, compromès”.


Finalment, el president del Pontifici Consell per les Comunicacions Socials ha convidat a practicar la “cultura de l’encontre” en lloc de “la cultura del descart, en la qual els cristians estem acostumant a avaluar a una persona i el seu èxit en funció del poder que aconsegueix, del que té”. Aquesta cultura de l’encontre “obliga a l'Església a unes actituds, a preses de posicions concretes, i a l'exigència d'una encarnació en la vida concreta de cada dia de principis com el respecte de tota persona humana”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada