diumenge, 24 de maig del 2015

Estat Islàmic VII. Un projecte d’estat més enllà de la retòrica religiosa.


Bastantes persones estan sorpreses per l’extensió territorial de l’Estat Islàmic i la solidesa de la seva presència en aquests llocs. Una part d’aquest èxit es atribuïble a la inapel·labilitat de l’encert de la lògica militar i l’aplicació del terror com instrument de submissió. És evident que els estrategues militars d’aquesta organització tenen una part important de l’èxit en les batalles i conquestes de les ciutats d’Irak i Síria complementades després per un ús exemplificador d’una violència extrema. Tot sigui recordant que algunes de les victòries assolides s’han degut al desencert i abandonament de les tropes governamentals.

Però això, per si sol, no explica plenament l’estabilitat de l’Estat Islàmic en els territoris conquerits. Considero que part d’aquest èxit es deu a la recepció positiva que els sunnites de les poblacions conquerides mostren vers les institucions d’estat creades per l’Estat Islàmic. Els seus dirigents són persones pragmàtiques i saben que, més enllà de la retòrica islàmica, la recepció positiva de les seves propostes dependrà de la seva capacitat de crear una societat diferent i millor a l’existent en èpoques anteriors. La majoria d’aquestes poblacions havien patit la descomposició institucional de l’estat iraquià o sirià, per això ara acullen amb simpatia els milicians d’Estat Islàmic perquè, al darrera de retòrica les seves proclames religioses, h ha unes persones que tenen la missió d’organitzar les primeres estructures d’estat després de molts anys d’abandonament.

Estat Islàmic ofereix als musulmans sunnites d’Iraq i Síria un missatge polític concret que connecta amb ells: el retorn d’un califat que promet una nova etapa per l’Islam i una vida millor per ells. Aquests sunnites, després de molts anys de penúries, entenen l’Estat Islàmic com una entitat política que els dóna estabilitat i benestar. Després de les victòries militars, els membres de l’Estat Islàmic creen un estat que assegura una vida quotidiana millors. Els impulsors de l’Estat Islàmic tenen una visió pragmàtica de la seva proposta política i saben que la perdurabilitat del califat dependrà de la capacitat d’acceptació popular de les seves propostes. Aquesta és la fortalesa de l’Estat Islàmic entre els sunnites d’Iraq i Síria, i per contra, la nostra debilitat per combatre la seva futura expansió o el seu capteniment per alguns musulmans occidentals sense identitat ni futur. No és pot menystenir l’atracció que l’Estat Islàmic exerceix damunt d’alguns joves musulmans que viuen a Occident, especialment en aquells que perceben que la societat els ofereix menys oportunitat per construir un futur de benestar. Com comenten alguns analistes, cap organització islàmica ha mostrat major perspicàcia i intuïció política per conjuminar la situació d’inestabilitat a l’Orient Mig i la frustració de molts emigrants en un món globalitzat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada