diumenge, 17 de maig del 2015

Gestió de la diversitat cultural


Aprofitant la proximitat de la convocatòria d’eleccions municipals, on sovint la immigració esdevé un dels temes rellevants en els debats de propostes i els programes electorals, és el moment oportú per posar en valor experiències d’èxit que s’han dut a terme al llarg dels darrers quatre en els ajuntaments en l’àmbit de les polítiques públiques d’acolliment dels immigrants. També és el moment adient per plantejar els reptes de futur de les polítiques migratòries, sempre des d’un punt de vista positiu, reflexiu i propositiu.

Una primera consideració en coherència a les experiències dels darrers anys: les polítiques d’immigració han estan limitades al processos d’acollida per acompanyar als immigrants en els primers moments de la seva integració social. Per això s’han desenvolupat iniciatives orientades ha resoldre els problemes d’ocupació, habitatge, escolarització, atenció social, aprenentatge lingüístic, entre altres aspectes. Però aquest estadi dura un temps limitat. Després d’un període d’acolliment els immigrants esdevenen ciutadans que han d’assumir els corresponents drets i deures de viure en una comunitat concreta.


Aquest és el nou repte que han d’assumir avui els ajuntaments. Els canvis socials dels darrers anys han fet la societat catalana més plural i diversa, per això els governs municipals han gestionar la diversitat cultural de la comunitat local integrant els ciutadans en una identitat compartida respectant la pluralitat d’identitats viscudes com a referents personals. Aquesta nova realitat obliga a canviar de política en relació a la immigració en l’àmbit local i situar la complexa gestió de la interculturalitat en l’agenda de les seves polítiques públiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada