diumenge, 31 de maig del 2015

Viure la vida amb fe

En una homilia recent el papa Francesc ha fet catequesi sobre el sentit de la fe. Ha destacat que una “fe autèntica, oberta als altres i al perdó, fa miracles”. La intercessió de Déu ajuda a no caure en una religiositat egoista orientada a la defensa d’interessos terrenals. Comentant l’evangeli de Mc 11,11-25 el papa destacà que en aquest fragment les imatges de la figuera que no dóna fruits, els comerciants del temple i l'home de fe són tres "tres maneres de viure" .  La figuera representa una vida estèril, incapaç de donar res. Un vida que no dóna fruit, incapaç de fer el bé. "Viu per a si, tranquil, egoista, no vol problemes. I Jesús maleeix l'arbre de la figuera, perquè és estèril, perquè no ha fet el seu per donar fruit ". La figuera representa la persona que no fa res per ajudar, que viu sempre per si mateixa, perquè no li falta res. El papa Francesc ha advertit que Jesús "condemna l'esterilitat espiritual, l'egoisme espiritual".

L'altra forma de viure de la qual parlat el papa és la dels "explotadors, dels comerciants en el temple” Són persones que exploten el lloc sagrat de Déu, fan negocies i transaccions, venen els animals per al sacrifici. Tot això es feia perquè era permès pels sacerdots del temple. Aquestes paraules identifiquen, segons el papa Francesc, els individus que fan de la religió un negoci. Davant d’aquesta situació diu: “la meva casa serà anomenada casa d'oració. Vosaltres, però, l'heu convertit en una cova de lladres”. Amb agudesa el papa ha afegit: “no sé si ens farà bé pensar si amb nosaltres passa una cosa semblant. No ho sé. És utilitzar les coses de Déu pel propi benefici ".


Finalment el papa Francesc ha reflexionat sobre la tercera forma de viure. És una proposta totalment diferent a les anteriors. Són les persones a les que Jesús convida a tenir “fe en Déu. Us ho dic amb tota veritat: si algú mana a aquesta muntanya que s'aixequi i es tiri al mar, i ho diu sense dubtar, creient que Déu farà això que ell mana, Déu ho complirà”. Pel papa Francesc aquest és l’estil de vida que correspon a tenir fe autèntica. Si ens preguntem com s’assoleix aquesta fe, Jesús indica “quan pregueu, creieu que ja teniu concedit allò que demaneu, i ho tindreu. I quan esteu pregant, si teniu res contra algú, perdoneu-ho, i així també el vostre Pare del cel us perdonarà les vostres culpes”. Aquest és el tercer estil de vida segons el papa: "la fe, la fe per ajudar els altres, per apropar-se a Déu. Aquesta fe que fa miracles ". Aquesta fe dóna força per viure i ajuda a les persones a no obsessionar-se en els seus negocis, tancar-se en les seves preocupacions o neguits. La fe és vida quan s’obre els demés. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada