diumenge, 1 de novembre del 2015

Governar amb referents morals

La cultura política dominant en les societats occidentals s’ha despreocupat en excés de les qüestions morals. L’acció de govern sovint és amoral en el moment de la seva presa de decisions perquè els governants són jutjats, no per la justesa de les seves decisions sinó per la seva eficàcia. Els criteris economicistes han substituït els referents morals. La urgència d’assegurar el bon govern dels afers públics ha accentuat la visió pragmàtica de la política. No es pot seguir analitzant els problemes de la societat i proposant alternatives sense uns sòlids referents morals. Tota acció de govern hauria de tenir una dimensió moralitzadora. Els polítics han de ser capaços de poder explicar als ciutadans les raons últimes que justifiquen les decisions polítiques.

Aquesta situació ha provocat la substitució del relat polític per una simple caricatura i l’oblit dels ideals. Sense ideals la política ha esdevingut la gestió de la realitat i del seu present sota l’atenta mirada dels comptables de l’estat. Tot era admès per quadrar les finances públiques a fi d’evitar el desajust. Sota l’aparent acord a uns referents comuns, la socialdemocràcia europea s’ha adaptat a aquesta situació. La majoria dels governs comunitaris, al marge de la seva adscripció ideològica, s'han allunyat dels ideals socialdemòcrates. Sobretot s’han girat d’esquena als anhels morals que justificaren la cultura política socialdemòcrata.


La política sembla haver-se reduït a una cursa sense límits per arribar i mantenir-se en el poder. L’accés al poder com única horitzó possible desvirtua el mateix valor de la política i la redueix a un mer instrument associat al poder polític. En aquest trànsit limitador de l’abast de la política el discurs polític es queda sense les paraules que li donen sentit i el projecte cap l’esperança del canvi i transformació social. Sense paraules que aportin significant els ideals es debiliten i deixen un espai a les demagògies populistes que agiten velles banderes totalitzadores camuflades amb mots nous i engrescadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada