dijous, 26 de gener del 2017

El mur de la vergonya

Quan la República Democràtica Alemanya sota els auspicis del soviètics construïren l’any 1961 el mur que dividí en dos la ciutat de Berlin fou un escàndol. Les democràcies occidentals acusaren als soviètics de tirans, dictadors i de menysprear la democràcia. Els mateixos qualificatius s’hauran d’aplicar avui al mur que Donald Trump ha manat construir entre Estats Units d’Amèrica i Mèxic. La situació de Berlin es torna a repetir avui. Com en el anys 60 del segle XX, el mur té una comprensió diferent segons com es miri. Des de Berlin est, avui podríem dir des de la mirada de Donald Trump, és el mur de la vergonya però des de Berlin oest, avui diríem des de Mèxic i la resta del món, és el mur de la vergonya.

La mateixa indignació que aixecà el mur de Berlin entre els demòcrates del món en el seu temps ha de provocar avui el mur de Donald Trump amb Mèxic. Els murs separen, aïllen i tanquen defensivament els pobles. Ho té clar el president nord-americà “la construcció immediata d’un mur físic” ajudarà als Estats Units a tornar a “recuperar les seves fronteres. Restaurarem el sistema de dret”, afirmà Trump. Fronteres, barreres i proteccions contra els altres, siguin immigrants o refugiats d’alguns països. Uns perquè alteren el mercat de treball interior i els altres perquè, segons d’on vinguin són sospitosos de ser terroristes.

L’aïllament proteccionista junt el mur porta als Estats Units d’Amèrica a replegar-se sobre si mateix. Un cop creada la percepció de que Nord Amèrica està assetjada pels immigrants il·legals, els  islamismes terroristes i unes deslocalitzacions industrials la missió el nou president dels nord-americans vol posar ordre al desordre. Les primeres decisions de Trump alteren l’essència del poble nord-americà: un poble fet des de la diversitat. Que ràpid ha oblidat Trump els seus avantpassats alemanys que també foren emigrants en el seu moment. La seva alternativa d’aïllament és un retrocés democràtic. Altres mesures que està anunciant, amb un llenguatge populista i xenòfob, com pot ser la recuperació de la tortura, mostren que Donald Trump vol acabar amb la societat oberta lliberal i promoure un nou ordre social que desconfia de la política, limita la democràcia, aixeca murs interiors i exteriors, i divideix en lloc de cohesionar. Déu salvi Amèrica, més li val.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada