dissabte, 6 de febrer del 2010

Budisme XII - Budisme vajrayana II



El budisme vajrayana considera que la millor manera per educar la ment i evitar la formació de les il·lusions que fan sofrir són el tantres. Els tantres són unes tècniques de meditació que permeten experimentar la sensació de buit i, al mateix temps, purificar el karma a fi d’aconseguir renàixer en un estadi més elevat en la propera reencarnació. En el budisme vajrayana el nirvana es percep com una realitat llunyada, per la qual cosa s’insisteix que l’ara i aquí són importants. Els tantres tenen una capacitat màgica a partir dels càntics i de les visualitzacions. Hi ha quatre tipus de tantres que es diferencien segons el grau de concentració necessari. Les escoles budistes tibetanes es distingeixen pels seus tantres. Donat el poder atribuït als tantres és necessari que la seva pràctica sigui guiada per un mestre, ja que la tècnica podria ser perillosa per qui la practiques sense aquest guiatge. Aquest mestre en aquesta corrent budista es diu Lama. Pels seus coneixements un Lama pot controlar les seves futures reencarnacions. Això vol dir que abans de morir pot determinar les característiques de la persona en la qual es reencarnarà.

Les principals festes del budisme vajrayana són: El Cho Kor Duchen que és la commemoració del primer discurs de Buda immediatament després de la il·luminació; el Losar que és l’any nou tibetà; el Sangyepa que és la gran festa de la il·luminació i la Lhabab que és la festa tibetana del retorn de Buda del regne celestial.

El budisme vajrayana es troba bàsicament al Tíbet i a Nepal. Però la invasió del Tíbet per part de Xina provocà la destrucció de molts monestirs i l’exili de molts monjos cap a la India. Per aquesta raó avui a la India es troben molts monjos de la corrent budista vajrayana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada