dimecres, 24 de febrer del 2010

La manipulació en l’espai digital

Els conservadors extrems es mobilitzen. Així ho evidencien les noticies i alguns articles d’opinió. L’espai polític ultraconservador nord-americà s’està reorganitzant després de la seva derrota en les darreres eleccions presidencials. A casa nostre, tal com s’explica en l’excel·lent article TDT: Trichera Digital Terrestre l’Antoni Gutiérrez Rubí,expert en comunicació política, el pensament ultraconservador s’ha apoderat de l’espai comunicatiu digital.

El caràcter de transmissió viral que ofereix Internet afavoreix la ràpida rèplica dels missatges. Els missatges s’escampen ràpids en la xarxa si s’aprofiten adequadament els recursos de les interconnexions digitals. Això ho ha sabut fer el pensament conservador extrem. En l’àmbit eclesial proliferen les pàgines web i els blogs ultraconservadors. Uns anònims i altres amb noms i cognoms pretenen crear un estat d’opinió decantat a les seves tesis. Cada cop hi ha més espais creats per fixar una determinada manera visió del món i d’interpretació de la realitat amb voluntat d’incidència política. Sense cap mena de pudor, les ideologies es camuflen sota l’aparença d’estudis científics i d’enquestes demoscòpiques. A l’estil de preguntes com: “digui’ns sí o no a la pregunta del dia” la ideologia es vesteix d’opinió popular. El frikisme ocupa l’espai comunicatiu i es dóna la ma amb les visions tancades de la societat.

Que es pot fer per contrapesar aquesta realitat?. Dóna la impressió de que una part dels no comparteixen aquests punts estan amb el pas canviat. Alguns tenen escrúpols o insuficient horitzó estratègic per entendre que l’espai digital és un àmbit de combat polític i ideològic. Altres, esgrimint una dignitat ètica que els honora, actuen amb fre ètic per evitar emprar estratègies comunicatives que manipulen les consciències a traves dels medis de comunicació. Atiar pors ancestrals, agitar fantasmes i provocar reaccions de por per legitimar visions ultraconservadores és, pura i simple manipulació. Però la societat democràtica no pot restar callada. Cal tenir una estratègia comunicativa política més àmplia capaç de contrarestar qualsevol intoxicació política dels fonamentalismes. Tant els que provenen del pensament tradicionalista ultraconservador com del fonamentalisme polític d’arrels religioses. No es tracte de conviure amb aquesta realitat de manera resignada. Cal combatre-la amb la raó, la informació veraç i la presència activa en tots els medis de comunicació, fins i tot els digitals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada