diumenge, 21 de març del 2010

El nou orgue de Montserrat



Ahir dissabte, durant l’ofici de les vespres del Trànsit de Sant Benet, el pare Abat Josep M. Soler beneí el nou orgue de Montserrat. El nou instrument tocà per primera vegada en una cerimònia per acompanyar la litúrgia montserratina, amb la participació de l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música i 1.600 fidels que volgueren acompanyar a la comunitat benedictina en una ocasió tan extraordinària.

La cerimònia de benedicció començà amb el cant de les Vespres de la Festa de Sant Benet i, després d’una breu homilia del P. Abat Josep M. Soler, es procedí al ritus de benedicció. Es tracta d’un cerimonial antic que consisteix en un diàleg entre el celebrant i l’orgue. El pare Abat invoca que l’orgue lloï la misericòrdia de Déu; el creixement de la fe; la lloança de l’amor de l’Esperit Sant; la majestat de la Santíssima Trinitat; acompanyi la fe dels monjos, els escolans, els pelegrins i de tot el poble de Catalunya; i lloï a la Mare de Déu. Els diferents organistes de Montserrat: G. Odiló M. Planàs, G. Ramon Oranias, P. Jordi-Agustí Piqué, G. Lluís M. Miralvés, G. Efrem de Montellà i G. Andreu M. Martínez, contestaren a cada una de les invocacions amb unes petites peces musicals. Després, l’orgue fou aspergit amb aigua beneïda i encensat mentre l’assemblea cantava solemnement el Salm 150 compost per a aquesta ocasió pel P. Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat i organista. Al final de les Vespres es cantà la Salve Montserratina, que per a aquesta ocasió ha compost el mestre Bernat Vivancos, i que ha dedicat en memòria de l’estimat P. Abat Cassià M. Just.

En l’homilia de la cerimònia el pare Abat Josep M. Soler destacà “el cant d’aquest nou orgue ajudarà l’assemblea aplegada a la basílica a viure la fe i la pregària, bo i enlairant els esperits cap a Déu per mitjà de la bellesa de la música i de l’acompanyament del cant dels monjos, dels escolans i del poble fidel. D’altra banda, construït enlaire, aquest instrument ens remet a la lloança inefable que Jesucrist canta eternament al Pare, a la qual ens unim en les celebracions litúrgiques. A més, fora de la litúrgia, servirà per difondrela cultura organística; sabent, com deia el Papa Benet XVI, que la música de l’orgue fa ressonar la plenitud de sentiments humans, i fins transcendeix l’esfera humana i transporta a la divina, tot recordant d’alguna manera, amb el seu so immaterial que ve de dalt, la immensitat i la magnificència de Déu”

El nou orgue de Montserrat ha estat construït a Collbató (Baix Llobregat), a l’empresa Blancafort, Orgueners de Montserrat. Té 4.242 tubs, fa 12,5 metres d’alçada i 5,5 d’amplada, i pesa uns 12.000 quilos. En total, han calgut més de 22.000 hores de treball per fer possible una peça elaborada de manera totalment artesanal, que compta amb quatre teclats manuals i un de pedal –cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d’instruments independents, que s’anomenen: cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal-. Els 4.242 tubs s’agrupen en diferents famílies anomenades registres, que l’organista pot fer servir per fer combinacions. El de Montserrat en té 63, la qual cosa aporta una quantitat extraordinària de possibilitats

Montserrat ahir fou una festa. Junt amb la joia de la inauguració del nou orgue cal destacar la massiva assistència de fidels a la cerimònia. Els catòlics catalans sempre acompanyen a la comunitat benedictina de Montserrat en els moments àlgids de la seva vida i en la celebració comunitària de la fe. Aquesta dada aporta una visió particular a l’evolució de la pràctica religiosa a Catalunya i que és una nova mostra de com s’està modificant la pràctica religiosa dels catòlics a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada