dimarts, 16 de març del 2010

Fe Bahà’í IV – Culte i pràctiques

Els llocs de culte s’anomenen "cases d’adoració" i han de ser construïts seguint uns criteris particulars coherents amb el número nou. Han de tenir nou costats i entrades, i una sèrie d’elements d’ornamentació, i una cúpula. La litúrgia bahà’í combina la meditació i la lectura de textos sagrats trets d’altres religions. Es llegeix el Pentateuc jueu, el Nou Testament cristià, l’Alcorà dels musulmans, etc... junt amb el llibre que els bahà’í consideren sagrat com és el Kitâb-i-Aqdas ("El llibre més sant") escrit per Bahà'u'llàh al 1863. La fe bahà’í no té sacerdots perquè considera que tota persona està capacitada per interpretar la paraula de Déu i orientar la seva vida a través de l’oració, la reflexió i el contrast dels seus criteris amb altres persones. Les comunitats locals bahà’í estan administrades per la denominada Assemblea Espiritual.

Els bahà’í, com els baptistes, consideren el 21 de març com l’inci de l’any. El seu calendari és de 19 mesos de 19 dies cadascun amb la intercalació de 4 dies. El 21 i 29 d’abril i el 2 de maig es commemora la declaració de la missió de Bahà'u'llàh, el 23 de maig la declaració de la missió de Bàb, el 29 de maig el de la mort de Bahà'u'llàh, el 9 de juliol el martitiri de Bàb, el 20 d’octubre el naixement de Bàb i el 12 de novembre el naixement de Bahà'u'llàh.

Bahà’u’llàh va establir la Casa Universal de Justícia com a màxima autoritat normativa de la fe bahà’í. És una institució formada per nou persones escollides per les diferents comunitats bahà’ís amb un mandat de cinc anys. Aquesta institució dirigeix les qüestions espirituals i administratives de la comunitats bahá'í. També vetlla dels llocs sagrats bahà’í i les propietats de la comunitat a Terra Santa. La seu central d’aquesta religió està a Haïfa, Israel.

Es calcula que la comunitat bahà’í està formada per 7 milions de persones. A Catalunya hi han unes quantes comunitats de la fe bahà'í.

1 comentari:

  1. http://www.bahai-library.net/spanish/index.php?option=com_content&view=article&id=114:templos-bahais-

    ResponElimina