He llegit amb atenció l’informe sobre el futur d’Europa fet per un grup de dotze experts presidits per Felipe González. El Consell d’Europa encarregà aquest informe a l’any 2007 per tal “identificar els principals desafiaments que, previsiblement, haurà d'enfrontar la Unió Europea en els propers vint anys i analitzar les respostes més adequades als mateixos.” Els experts afirmen “el que veiem no és tranquil•litzador per a la Unió i els seus ciutadans: crisi econòmica global; Estats al rescat de banquers; envelliment demogràfic que afecta a la competitivitat i a l'estat del benestar; competència a la baixa en costos i salaris; amenaça de canvi climàtic; dependència d'unes importacions d'energia cada vegada més cara i escassa; o desplaçament cap a Àsia de la producció i l'estalvi. I tot això sense comptar amb l'amenaça del terrorisme, del crim organitzat o de la proliferació d'armes de destrucció massiva.”.
Davant d’aquesta qüestió la pregunta pertinent és: “¿podrà la UE preservar i augmentar els seus nivells de prosperitat en aquest món que es perfila? ¿Serà rellevant per mantenir els seus valors i els seus interessos?". Els experts creuen que sí, que hi ha elements per l’esperança. Però per sortir positivament d’aquesta situació cal treballar junts i des d’ara perquè consideren que els europeus ens trobem en “un punt crític de la nostra història. Que per superar-ho hem de mobilitzar les energies de tots, en cada nivell de la societat - responsables polítics i ciutadans, empresaris i treballadors- en un renovat projecte comú.”
¿Què cal fer?. En primer lloc els expert proposen que, per sortir de la crisi econòmica, cal avançar en una governança econòmica. “per evitar els xocs asimètrics derivats de la coexistència d'una moneda única i un mercat interior amb diferents polítiques econòmiques”. També cal, en l’horitzó 2020-2030, “una economia social de mercat altament competitiva i sostenible, si volem mantenir la cohesió social i lluitar contra el canvi climàtic.”.Per això cal millor la capacitació de les persones i la recerca, tenir una política energètica comuna i tenir una política més clara sobre com combatre el canvi climàtic. També cal canviar el mercat de treball i modernitzar el funcionament de les empreses. aplicant amb intel·ligència mesures de flexiseguretat. Totes aquestes mesures han de complementar-se amb una nova governança política europea. El Consell europeu i l'Eurogrup “han de reforçar el seu paper de lideratge per aconseguir les metes proposades, en coordinació amb la Comissió i en sintonia amb el Parlament Europeu.” Cal fer una política de major proximitat als ciutadans perquè el “projecte europeu ha de ser sobretot el projecte dels ciutadans”. Aquests han de visualitzar que Europa actua unida per defensar els seus interessos. “Els ciutadans volen que la Unió Europea estigui al seu servei i per això esperen que els seus drets com a tals els acompanyin en tot l'espai de la Unió (portabilitat), en la seva dimensió social, civil, familiar o laboral. Solament així sentiran properes a les Institucions i se sentiran representats”. Per això “fa falta, sobretot, un lideratge clar i resolt, amb una sostinguda capacitat de diàleg amb la ciutadania.”
En tot aquest anàlisi he trobat a faltar una referència més profunda als valors que ens defineixen com a ciutadans d’Europa. En l’informe hi ha una breu referència genèrica. S’afirma que “la UE és més que un mercat comú. És també una unió de valors, encarnats en un compromís amb els drets humans, la pau, la llibertat i la solidaritat. Aquests valors posseeixen un sentit universal”. Res més. L’any 1990 Jacques Delors llançava la idea de “un cor i d'un ànima per a Europa que servís com a punt de suport per a la construcció i integració europees”. Jacques Delors ha criticat que el projecte europeu lo falta ànima. És evident. Aquest informe no ha tingut en comte aquesta advertència. Ha estat una oportunitat perduda. Crec que aquest informe hauria d’haver parlat més sobre quins són els valors i principis que identifiquen aquest projecte comú.¿Pot fer-se Europa sense aquesta ànima comuna?. Temo que sense aquests valors Europa serà un gegant amb peus de fang.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada