dissabte, 23 d’octubre del 2010

Revisitar la política XXXIV. L’ànima ètica de la política

Per retornar a la política la seva ànima ètica, el comportament dels polítics ha d'estar sotmès al judici de l'ètica. Expliquen una anècdota del dirigent demòcrata cristià italià, Benigne Zaccagnini, home honest i respectat, que va exclamar davant un periodista "quan veig alguns polítics del meu partit aixecar les mans al cel dient que les tenen netes i després sé el que sé d'ells, a la meva em cau l'ànima als peus"(Arias,J. El País 7 Noviembre 1989) . Sobre aquestes qüestions afirmava el que fou bisbe de la Seu d’Urgell, Joan Martí Alanis, "es demana que l'acció política estigui sempre il·luminada, si no subjecta, per l'ètica. El mateix polític, vulgui-ho o no, ha de ser un paradigma personal. Un model... Fan falta bons polítics que, sense tantes distincions entre vida privada i vida pública, no renunciïn a un lideratge moral. En la cultura de la imatge no ja n'hi ha prou la imatge. En el temps de l'útil no n’hi prou amb la raó instrumental i la pura habilitat. Es vol el líder honest més enllà del pragmatisme" (Martí Alanís,J. "Políticos y liderazgo moral" La Vanguardia 9 Febrer 1990. pàg.13).

Els partits polítics han de revisar els seus mecanismes de reclutament i promoció per assegurar que només les persones honrades i amb principis ètics puguin accedir a responsabilitats polítiques. Diversos partits, aquí i fora del nostre país, han estat contaminats per casos de corrupció. Aquests casos mostren qual fàcilment s'esfondra la moralitat d'alguns polítics. El descrèdit de la política, el fet que estiguin en el punt de mira de moltes crítiques social i la desafecció s'apoderi de moltes persones, no invaliden la necessitat del sistema polític o que s'hagin de buscar en la societat figures substituir-vos (jutges, fiscals, grans intel·lectuals, clergues, etc...). Es necessiten millors polítics. Cal millorar els procediments de selecció de les persones que han d'assumir responsabilitats polítiques a fi d'assegurar que els càrrecs electes "tinguin més qualitat i encoratjar l'exigència de nivells ètics més elevats" (Dror,Y. "La capacidad de gobernar". Galaxia Gutenberg-Círculo de Lectores, Barcelona 1994. pàg. 190).

Els partits han de formar als seus militants, i especialment aquells que han de tenir responsabilitats polítiques, en les tècniques de governabilitat i han de procurar-los una educació ètica sòlida que abordi tant la qüestió dels valors personals com els conflictes que poden sorgir entre aquests i l'exercici del govern. Els polítics del futur hauran de ser persones "que tinguin un historial demostrable en un altre camp i després hagin après els trucs del negoci polític. No són aficionats, però tampoc estan completament casats amb la professió política. Si els treuen del poder, saben què fer" (Dahrendorf, R. "En defensa de los políticos". El País 26 abril 1993 pàg. 13). Els partits han de promoure una nova manera de ser i estar dels polítics i una actualització moral del sistema polític. Els propis partits polítics són els qui han d'actuar amb celeritat davant qualsevol apunto de comportaments corruptes o indicis d'aprofitament del públic a favor d'interessos privats o personals. No es pot tolerar cap gest de permissivitat davant aquestes situacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada