dimarts, 19 d’octubre del 2010

Innovació i creativitat

En temps de crisi tothom diu que cal fer més formació. Aquesta observació és assenyada i pertinent. L’activitat productiva cada cop està més vinculada a la capacitat d’incorporar valor afegit en forma de coneixement als productes i serveis. Això vol dir que les persones, en el seu treball, han de poder incorporar-hi el seu coneixement. Una de les competències bàsiques que cal aprendre avui és el saber ser innovador i creatiu. La innovació i la creativitat són fonamentals per sortir bé de la crisi.

La creativitat aporta una visió diferent sobre la realitat. Probablement, qüestions que es consideraven inabordables són tractables si són analitzades des d’una altra perspectiva. Per això, l’observador ha de saber adoptar una mirada diferent a l’habitual i imaginar allò que sembla inimaginable. La creativitat porta ràpidament a la innovació i des d’ella es poden assumir nous reptes per millorar, per exemple, la productivitat de les empreses o de qualsevol activitat. No es tracta de treballar més o amb costos més econòmics, sinó millor. Tothom pot aprendre a desenvolupar les seves capacitats innovadores i creatives; només cal rebre la formació adequada i trobar l’entorn adequat on expressar i practicar aquestes capacitats.

Gràcies a la creativitat es generen idees noves i transformadores; es pensen coses que fins ara no s’havien pensat. La creativitat està associada a saber combinar l’habilitat de tenir una visió àmplia i dominar l’anàlisi profund de les coses. La combinació d’aquests dos aspectes, visió àmplia i profunditat, és el que permet crear noves tendències o corrents en qualsevol disciplina del saber o de la tècnica. Una altra característica del pensament creatiu és la capacitat d’introduir ordre dins l’aparent caos de la complexitat. El pensament analític incorpora una nova dimensió: entendre el caos i fer fàcil allò que sembla difícil. Creativitat, innovació i complexitat, aquests són un dels signes dels nostre temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada