dilluns, 12 de setembre del 2011

El lloc de Déu en la societat contemporània

En una interessant elocució en el Congrés Eucarístic italià el papa Benet XVI afirmà que “la primacia de Déu en la vida quotidiana és necessària perquè l'home trobi la veritat sobre si mateix, doncs les ideologies que han volgut organitzar la societat prescindint de Déu no han pogut sadollar a l'home”. El papa demanà que Déu torni a estar en la societat humana. Per això, cal recuperar en “el nostre món i en la nostra vida és la primacia de Déu, perquè aquesta primacia és la que ens permet tornar a trobar la veritat del que som, i és a conèixer i seguir la voluntat de Déu on trobem el nostre veritable bé”.

¿Quin és l’espai de Déu en la societat contemporània?, ¿on es troba Déu?. Alguns cops em dóna la impressió que cerquem a Déu de forma interessada i això ens impedeix descobrir a “Déu quan es deixa trobar”. Altres cops, la recerca és molt intel·lectual, plena de conceptes i doctrines, molt allunyada de l’experiència de la vida. Això ens dificulta reconèixer a Déu en “l’arbre de la creu, on morí el Salvador del Món”. En altres ocasions, aquest Déu que “manté les viudes i els orfes, però capgira els camins dels injustos” ha estat apartat de l’espai públic o, simplement, ha estat combatut per noves ideologies elogioses del poder i l’economia.

¿Pot prescindir la societat de Déu?. Benet XVI afirmà que “l'objectiu d'assegurar a tots el desenvolupament, el benestar material i la pau prescindint de Déu i de la seva revelació s'ha resolt en un donar als homes pedres en lloc de pa”. Probablement, la tensió de l’absència de Deu no es resol ni amb la negació de la seva existència, però tampoc amb la proposta d’una societat sense cor davant el rostre ple de sofriment de l’injust. És la lluita per la justícia la que testimonia la presència de Déu en la societat contemporània. Amb la mort de Jesus, s’esquinçà el vel del temple i Déu recuperà el seu lloc en el món. Ara bé, afirmar la seva presència, és una responsabilitat eclesial. Som tots els cristians els que hem de proclamar l’amor de Déu, fins i tot allí on el desamor el nega constantment. Benet XVI insisteix en que cal “donar temps i espai a Déu”. Ell proposa que la “font per recuperar i reafirmar la primacia de Déu és l'Eucaristia” perquè en ella “neix una nova i intensa assumpció de responsabilitats a tots els nivells de la vida comunitària, neix per tant un desenvolupament social positiu, que té en el centre a la persona”. És així com es podrà “donar testimoniatge dels valors fonamentals de l'existència, del saber, del patrimoni espiritual i cultural; la seva vitalitat ens farà habitar a la ciutat dels homes amb la disponibilitat de gastar-nos en l'horitzó del ben comú per a la construcció d'una societat més justa i fraterna”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada