divendres, 9 de setembre del 2011

El valor del diàleg interreligiós

El pluralisme religiós de la societat afavoreix l’aparició d’àmbits on les religions es troben. D’aquests espais poden sortir experiències d’entesa i de reflexió sobre la singularitat i l’enriquiment mutu de les religions. Indubtablement el diàleg interreligiós enriqueix la societat i a les pròpies religions. ¿Com la diversitat religiosa pot contribuir a humanitzar la societat?

En primer lloc, la diversitat religiosa contribueix a desenvolupar un nou concepte de laïcitat. Es tracta d'una laïcitat inclusiva i oberta a afavorir les aportacions dels valors religiosos al projecte de convivència. Això és important, en un país com el nostre, on des de sempre ha existit una història embastada de successius i dramàtics enfrontaments que han tingut en el fet religiós un dels seus components principals.

D'altra banda, la diversitat religiosa col·labora en el desenvolupament del sistema de valors i principis compartits que ordenen la convivència. La moral comuna, o l'ètica de mínims, es defineixen a partir del consens que sorgeix de la trobada dialogal entre els qui són diversos perquè fonamenten la seva identitat en uns valors que són diferents. Es tracta de situar tots aquests valors a la plaça pública i trobar aquells que ens defineixen com una societat madura, civilitzada i humanitzada.

Finalment, l'actual diversitat religiosa facilita l'aparició d'un diàleg interreligiós els resultats del qual, més enllà dels valors intrínsecament religiosos, fomentarà el respecte i l'obertura de la societat als valors dels altres, aquells que són diferents. A més, l’encontre de les religions pot afavorir l’aparició de noves comprensions de la realitat que complementen i enriqueixen els actuals paradigmes cognitius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada