dimecres, 14 de setembre del 2011

Titulars provocadors

Les estadístiques, quan són minses, no són més que una anècdota. Però, sí que poden indicar una tendència. Els diaris d’avui destaquen, com no podria ser d’altra manera, la notícia de que el Govern de la Generalitat proposa revisar la llei de llocs de culte del 2009. Del total dels titulars dels diaris el 57% destaquen que es tracta d’una iniciativa per impedir o per frenar la proliferació de mesquites; el 29% posen l’accent en les queixes de les minories religioses i un 14% centren l’interès en que els ajuntaments tindran més poder per controlar el desenvolupament del mapa religiós.

Davant d’aquests titulars, ¿què pensaran els musulmans?. És fàcil de creure que les comunitats musulmanes poden pensar que hi ha una campanya contra ells. Però això no és així. La reforma de la llei de centres de culte no va per aquesta línia. Té unes altres lògiques, però en cap cas contra l’exercici de la llibertat del culte musulmà. El mateix podrien pensar els protestants o altres confessions. Totes les religions, en definitiva es troben afectades per aquesta iniciativa legislativa. Perquè, segons la idea de la reforma legislativa, totes les religions queden sotmeses el criteri discrecional del consistori. Circumstància que pot ser percebuda, per qualsevol religió, com a font de possibles arbitrarietats.

Emfatitzar periodísticament que la reforma de la llei és per impedir la proliferació de mesquites és un provocació. Involuntària, d’acord, però serà interpretada com un provocació. La comissió parlamentària creada després dels atemptats del 14M a Madrid, després d’analitzar les raons d’aquests actes criminals proposà una sèrie d’actuacions urgents per combatre el terrorisme islamista. Una de les seves propostes era la de facilitar la creació de centres de culte musulmà on, amb dignitat i de manera normalitzada, la comunitat creient pogués practicar la seva religió. Lamentablement, els titulars d’alguns diaris d’avui adverteixen, sense cap fonament, als ciutadans musulmans d’aquest país que a partir d’ara ho tindran una mica més difícil per practicar la seva religió. Anem malament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada