dilluns, 19 de desembre del 2011

Els grups de pressió religiosos als Estats Units

S’ha fet públic un interessant estudi dels Centre Pew de Recerca sobre la religió i la vida pública dedicat a identificar els grups de pressió religiosos en la societat nord-americana. L’estudi revela que en 40 anys s’ha quintuplicat el nombre de grups de pressió religiosos que operen a Washington. L’any 1970 hi havien 40 i en l’actualitat hi ha més de 200. Tots aquests grups donen ocupació a 1.000 persones i gestionen uns 390 milions de dòlars anuals per influir sobre el govern i les cambres legislatives. Aquests grups exerceixen la seva influència sobre unes 300 polítiques públiques nord-americanes.

Per religions, la confessió catòlica és la que té més grups de pressió, representa el 19% dels grups, el 18% són protestants evangèlics, el 12% són jueus i els 8% són les denominacions protestants tradicionals. Però també hi ha grups de pressió associats a altres religions més minoritàries. Els grups musulmans quasi representen el 8% del total. Però, el percentatge més important entre els grups de pressió, el 54%, correspon a grups que són de naturalesa interreligiosa i que treballen els aspectes religiosos de forma generalista.

L’estudi s’ha fet a partir de l’anàlisi de la documentació generada habitualment per aquestes organitzacions, l’examen de les seves declaracions fiscals, la resposta a un qüestionari que fou enviat a 148 grups, dels quals contestaren només 61, i d’una sèrie d’entrevistes amb 31 persones responsables d’alguns d’aquests grups. També foren estudiats les activitats de promoció d’aquests grups, les seves actuacions com a grups de pressió i les seves intervencions davant del Congrés dels Estats Units.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada