dilluns, 6 de maig del 2013

Consensuar la laïcitat


Les institucions polítiques del nostre país encara presenten alguns components residuals d’un passat confessional. No és fàcil resoldre aquesta qüestió. Qualsevol aproximació al tema obre debats apassionats. És lògic. Perquè el confessionalisme antic s’estructurava sobre la base d’afirmar una religió, la catòlica, i negar totes les altres. El catolicisme s’havia elevat a la categoria de religió d’estat i totes les altres tradicions foren perseguides i represaliades. La democràcia modificà substancialment aquest situació. La primera llei orgànica aprovada per les corts democràtiques fou la de la llibertat religiosa. Però les garanties legals, tot i que ajudaren molt, no impediren les reminiscències del confessionalisme encobert, ni algunes d’aquestes situacions foren masses qüestionades.

Aquesta circumstància ha estimulat pressions de sectors laïcistes que insisteixen reiteradament en aconseguir arribar ràpidament a la laïcitat de les institucions públiques. Com a reacció, alguns sectors de l’Església catòlica perceben aquestes propostes un atac frontal a la seva institució. Ni uns ni altres han donat passos equilibrats per resoldre aquesta tema de forma raonable i en harmonia amb el sentir popular.

El camí per avançar en aquesta direcció ha de fer-se a través del diàleg i emprant el sentit comú. Sabent que, al darrera d’un ús d’elements religiosos, hi ha sentiments, i alguna devoció, arrelada en la cultura tradicional. Qualsevol atac els sentiments enceta tensions emocionals no raonables. No es pot ser frívol alhora d’abordar aquests temes, ni veure qui és més ocurrent. Cal avançar decididament en el desenvolupament de la laïcitat positiva, tal com ha demanat el Tribunal Constitucional o el mateix cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistac. Però cal fer-ho sense excloure a cap dels protagonistes, ni ferir innecessàriament les conviccions de les persones, siguin aquestes religioses o no. El que calen són diàleg i consens, més que lleis i normes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada