dimarts, 28 de maig del 2013

Juanjo Garra, la seva mort té valor i sentit


No he pogut resistir l’emoció provocada per la mirada de la filla de Juanjo Garra al saber la notícia de la mort del seu pare. En aquella mirada es condensaven tots els sentiments que es tenen al percebre la mort d’un ésser estimat, especialment quan aquesta mort ha estat sobtada i es mantenien vives les esperances de que l’accident d’en Juanjo Garra al Dhaulagiri no fos més que un ensurt.

La mort d’aquest muntanyenc lleidetà és tràgica perquè ens mostra les dues cares d’una mateixa realitat. Per una banda la  proesa de la seva ascensió a un dels grans cims del món. El Dhaulagiri. Però a la vegada el fet de que a voltes la glòria s’enfosqueix per un infortuni degut a les pròpies limitacions humanes. La seva lesió primer i a impossibilitat d’efectuar el rescat és una prova més dels nostres límits. El gest solidari, primer del xerpa Kheshap, i després d’altres muntanyencs que es mobilitzaren ràpidament per rescatar-lo ens ensenya el rostre generós que comporta aquest esport. De la mateixa manera que aquests companys no dubtaren en arriscar la seva vida per salvar en Juanjo Garra, les notícies parlen d’altres casos on no s’han atès les crides d’auxili. Diuen, que algunes cordades obsessionades per aconseguir els seus objectius, no han sabut posposar-los per ser compassius amb algú que necessitava un cop de ma. Lamentable.

Després de viure de prop tota aquesta mobilització solidària, similar a la que ocorregué amb l’accident d’Iñaki Ochoa de Olza, malgrat el seu dramàtic desenllaç queda viu el convenciment que encara hi ha persones generoses disposades a arriscar la seva pròpia vida per tal de salvar un amic. La tendresa de la companyia del xerpa Kheshap que aportà ànims en aquells moments de terrible incertesa. Lamentablement, tots els esforços per salvar Juanjo Garra foren en va i ara el seu cos descansa amb el cel com a sostre i la neu com a companya del seu darrer viatge en la terra del silenci profund.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada