dimarts, 4 de juny del 2013

Pecadors, corruptes i sants

El papa Francesc continua en la seva línia de reflexionar sobre les interioritats de l’Església catòlica i ha reiterat la seva crítica als problemes derivats de comportaments eclesials incorrectes. Aquest cop ha parlat, en els seva homilia matinal, de la santedat, el  pecat i la corrupció eclesial. Diu que a l’església hi ha tres models de cristians “els pecadors, els corruptes i els sants".

Amb un to, amb un punt de fina ironia, afirmà que no volia parlar dels pecadors perquè tothom té un punt de pecador. Aquesta condició justifica la necessitat de l’atenció espiritual per superar el pecat personal. El papa Francesc s’ha centrat més en identificar aquelles persones que se senten tan fortes que prescindeixen de l’amor de Déu. Aquesta és, precisament, la seva diferència amb els pecadors. Mentre aquests reconeixen els seus pecats i es posen a redós de Déu per aconseguir el seu perdó, els corruptes són tan autosuficients que prescindeixen de l’amor de Déu. No deixa de sorprendre que el papa Francesc consideri que hi ha cristians corruptes i ha fet servir l’expressió de que “en les comunitats cristianes els corruptes només pensen en el seu propi grup”. Entre ells es diuen “és un dels nostres, però en realitat només busquen només pensen en ells mateixos”. Això és un perill, ha dit el papa, “quant de mal fan els corruptes a la comunitat cristiana”.

La santedat és el camí. Els sants són “els que obeeixen al Senyor, els que adoren al Senyor” Són els sants a l'Església. De la mateixa manera que els corruptes fan tant de mal a l'Església, els sants fan molt de Fan bé. Dels corruptes, l'apòstol Joan digué que eren l'anticrist que estan al mig nostre”A l’acabar la seva homilia el papa ha demanat “ser pecadors, però no corruptes”. Crec que les paraules del papa acusant d’haver-hi corruptes dins de l’Església poden tenir vàries interpretacions, però segur que el seu ús no té una funció impostada de retòrica, sinó que tenen uns destinataris concrets, potser algunes persones que es poden sentir inquietes pels propers canvis en la cúria eclesial. El temps ho aclarirà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada