divendres, 18 d’octubre del 2013

Hajj, la gran peregrinació dels musulmans

Ha començat l’anual hajj musulmà; la peregrinació a la Meca. Alguns dels rituals associats a aquest peregrinatge tenen lloc en el novè dia del mes islàmic de Dhul Hiyya, que aquest any ha estat el 14 d'octubre. Tal com indica un dels cinc pilars bàsics de l’Islam tots els musulmans  adults tenen l’obligació, sempre que la salut, capacitat física i els seus recursos ho permetin, de participar en aquest pelegrinatge, almenys un cop a la vida. Un dels principals rituals en aquest peregrinatge és donar set voltes, fer el tawaf, a la Kaaba, la gran pedra sagrada de l’Islam. Els pelegrins també solen anar set vegades als turons Safa i Marwa al costat de la Meca.

La  peregrinació coincideix amb la festa del corder, Eid al-Adha , gran festa per tots els musulmans i que es celebra el dia 10 del mes Dhul Hiyya. Aquesta festa ritual evoca el sacrifici d’Isaac que inicialment havia de fer Abraham. Més de 3 milions de persones participaren en l’hajj l’any passat, segons les dades facilitades pel govern de l'Aràbia Saudita . El 64% dels participants eren homes, i més de la meitat 55% procedien de fora d'Aràbia Saudita. El nombre anual global ha anat augmentant en les últimes dècades i ha crescut en més d'un milió des de fa una dècada. S’espera que aquest any hi hagin menys peregrins perquè el govern d'Aràbia Saudita ha emès una quantitat significativament menor de visats a causa del risc de contagi sobre un virus mortal que afecta a les vies respiratòries.


Es calcula que el 9% de la comunitat musulmana de fora de l’Aràbia Saudí ha participat a la peregrinació algun cop. És evident que les persones que viuen més a prop presenten uns percentatges més alts de participació: el 20% dels musulmans egipcis diuen que l’han fet mentre que només el 3% dels musulmans indonesis han anat a la Meca. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada