divendres, 3 de juliol del 2015

Refer la unitat política, l’únic camí possible

La proximitat del 27S introdueix nous elements al debat polític. Darrerament, per tal de salvar la unitat de les forces independentistes, hi hagut l’ocurrència de proposar una llista patrocinada per la societat civil sense cap polític, una llista de “civils”. Aquesta idea ràpidament se la feu seva Oriol Junqueres com a resposta a la llista amb el president proposada per Artur Mas.

Una llista d’aquestes característiques és un fracàs de la política. La suplantació de  la política per la societat civil és també una alteració de la funció que han de fer les iniciatives socials. Les quals haurien de seguir assumint el paper de sensibilització de les consciències cíviques i abandonar qualsevol temptació de substituir els polítics. La proposta de llista cívica tot s’altera. Renunciar el lideratge del president Mas és prescindir d’una persona que la societat li ha atorgat aquest paper. Sincerament, sembla que s’hagi obert la caixa dels trons i que tot val per apartar-lo de seguir al capdavant del procés dels catalans cap a la independència.


El camí sensat a seguir és refer la unitat malmesa per les desconfiances i obsessions d’alguns líders polítics, especialment d’aquells que semblen més interessats en apartar del poder a Artur Mas que fer Catalunya independent. Les formes sofisticades per aparentar la unitat dels independentistes no animen a l’esperança. Més aviat són prova d’un fracàs d’alguns dirigents polítics i poden esmorteir la il·lusió independentista. Si realment es vol avançar cap a la independència el camí es molt simple: aparcar les possibles desconfiances i altres actituds destructives, i aconseguir que Artur Mas i Oriol Jonqueres es posin d’acord, per més el que hagin dit, i acordin fer una llista única a favor de Catalunya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada