divendres, 18 de setembre del 2015

Estat Islàmic i refugiats

Durant aquests dies, la greu crisi dels refugiats d’Orient Mig ha propiciat l’aparició de diversos comentaris alertant el risc que l’Estat Islàmic aprofiti aquesta situació per infiltrar els seus terroristes a  Europa. La següent noticia s’ha escampat arreu: “Els serveis d'intel·ligència europeus amb informants en les xarxes de contrabandistes han constatat el pas de gihadistes uns llestos per actuar i altres amb l'excusa de veure les seves famílies, segons informa el diari britànic Sunday Express que eleva a 4.000 la xifra de terroristes enviats a Europa. L'Estat Islàmic ha confirmat la infiltració de les seves combatents com venjança pels atacs aeris de la coalició internacional liderada pels Estats Units ". Per donar-hi més autenticitat, una altra notícia d’agència deia: “el primer ministre anglès David Cameron va rebre una advertència del seu col·lega polític libanès Elias Bou Saab, ministre d'educació del govern del Líban: dels 20.000 refugiats que el govern anglès ha promès acceptar fins a 2020, pot haver 400 que en realitat siguin gihadistes entrenats en Síria. És el 2% d'infiltrats que el ministre libanès calcula respecte a les migracions cap a Europa”. ¿És cert? ¿o aquestes advertències poc contrastades formen part d’aquesta necessitat de temor que sembla que necessiten les societats occidentals?.

Les notícies que es tenen d’Estat Islàmic indiquen que les seves preocupacions són unes altres que emigrar a Europa. Els analistes d’aquesta organització terrorista constaten que en menys de 24 hores tres seccions de l'estat islàmic, les del Iemen, l'Iraq i Síria van compartir una sèrie de cinc vídeos a les xarxes socials on tots coincidien amb el mateix missatge: demanar als musulmans a no emigrar a Europa. David Thomson, periodista francès i autor del llibre "El gihadista francès" desxifra aquesta nova campanya de propaganda. Aquest periodista comenta que Estat Islàmic no està interessat en el tema dels refugiats, tot i que força temps que aquests existeixen en diferents campaments de l’Orient Mig. El primer cop que Estat Islàmic aborda aquesta qüestió és en el número 11 de la seva revista Dabiq on hi ha una secció dedicada a l’anàlisi de la crisi europea de migració i per il·lustra-ho fan servir la imatge del petit Aylan ofegat a una platja de Turquia. La tesi de l’Estat Islàmic és simple emigrar fora de les terres de l'Islam fora similar a cometre una apostasia. Thomson recorda que l'apostasia es castigada amb la pena de mort per l’Estat Islàmic.


Aquest periodista conclou que tota la línia comunicativa sembla estar orientada a recordar que sortir de l'Estat Islàmic, és estar exposat a la humiliació i la mort. La conclusió de Thomson, després d’analitzar els materials comunicatius de l’Estat Islàmic en els darrers vídeos és que aquesta organització terrorista insta als musulmans a no emigrar a Europa. La conclusió de Thomson contradiu bàsicament les informacions que ha estat circulant durant diversos dies de que els gihadistes s'infiltren entre la població de refugiats. Per Thomson l'Estat Islàmic està enviant, una i altra vegada, un missatge clar al seu poble i als seus seguidors: "S’ha ha d'emigrar d'Occident a les terres de l'Islam, no al revés. No prengui una decisió equivocada, ja que es posaria en perill”. Per tot això, la possibilitat que terroristes s'infiltren entre els refugiats segueix sent pura ficció, tot i les declaracions d'alguns polítics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada