dimecres, 9 de setembre del 2015

Imperi Otomà 2.0

La nota d’avui és força especulativa a partir d’una informació arribada d’alguns analistes dels moviments geoestratègics d’alguns països. La idea a exposar és la següent: Turquia aspira a ser el gran guanyador del conflicte entre la aliança occidental i l’Estat Islàmic. Si el govern turc juga bé les seves cartes i es mouen adequadament, i cap incomoditat interna pot alterar els seus plans, a mig plaç Turquia podria ampliar el seu domini territorial a l’Orient Mig a més d’apropiar-se d’uns territoris productors de petroli.

El govern turc, després d’un període entre la indiferència i la indecisió, finalment s’ha decidit a actuar contra l’Estat Islàmic. Tot i que, realment el que està fent el govern turc és, aprofitar que envia tropes a combatre a l’Estat Islàmic per destinar-les a destruir els indrets on domina el PKK. El propòsit del govern turc es clar continuar l’extermini dels kurds estiguin on estiguin. L’objectiu final és acabar amb el que avui és el  Kurdistan. Un cop acomplerta aquesta meta el pas següent és competir amb l’Estat Islàmic per uns territoris concrets a Síria i Iraq avui sota el control dels islamistes radicals. Com que existeix una pressió internacional perquè Turquia sigui bel·ligerant contra l’Estat Islàmic, el govern turc podria especular en exigir, en el cas d’una intervenció exitosa rebre, en forma d’agraïment a la seva aliança amb els països occidentals, part dels territoris fins ara controlats pels islamistes radicals.

Al final de tot, Turquia tindria una expansió territorial que podria ser, com alguns analistes especulen, el primer pas per pensar en la possibilitat d’un nou imperi Otomà. Curiosament, la hipotètica disputa territorial entre Turquia i Estat Islàmic comportaria l’enfrontament de dos models d’Islam polític que tenen alguns punts en comú, encara que no comparteixin l’estratègia per aconseguir els objectius finals. Caldrà estar atent als moviments de Turquia en els propers mesos per tal de confirmar o negar aquesta hipòtesi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada