diumenge, 23 d’octubre del 2016

Una mirada sobre la religió

He llegit la interessant ressenya que ha fet el pensador Jorge Wagensberg del recent llibre de Yuval Noah Harari Homo Deus. És digne de destacar la síntesi que Wagensberg fa sobre com l’autor defineix el que és religió i com valora que és un judici fonamentat amb arguments nous. Diu que Harai considera que tota religió són un conjunt de normes orientades a organitzar la conducta humana a partir d’una autoritat sobrehumana. Aquesta submissió a aquesta autoritat es pot assolir per dos camins: per una via sobrenatural (una divinitat) o per una via natural (una llei natural). Per això, comenta Wagensberg, aquesta definició pràctica permet diferenciar el que és del que no és una religió.

Per exemple, la física quàntica no és una religió perquè, tot i estar fonamentada en lleis naturals, d’ella no se’n deriven preceptes morals sobre el bé i el mal, o normes per ordenar la convivència. Els jocs d’escacs tampoc són una religió perquè, encara que hi hagi una conjunt de regles per regular el que han de fer els jugadors, aquestes estan fetes per humans i es poden canviar quan es vulgui. Aquesta definició de religió serveix per reinterpretar alguns fets donats al llarg de la història de la humanitat. Així, poden considerar-se religions el paganisme grec, les religions monoteistes, el budisme, els fanatismes religiosos del tipus totalitari o l’humanisme liberal.

Al final de la seva recensió Jorge Wagensberg es pregunta ¿es pot viure sense religió?. La seva resposta és que no. Perquè els humans sempre han necessitat de ficcions les quals aporten identitat i cohesió col·lectiva. Al llarg de la història el contingut de la religió pot haver canviat, però no la seva funció. En el cas de les religions teistes aporten certeses i calmen les ganes d’immortalitat individual. Quan algú ha pretès eliminar la religió, en allò que té de ficció, sempre apareix algun dogma inventat pels humans que ha vingut a substituir la funció social de la religió suposadament marginada. Aquestes són, per Wagensberg les principals aportacions de Harari sobre la religió en la seva obra Homo Deus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada