dijous, 7 d’octubre del 2010

Per un nou pacte constitucional

El Cercle d'Economia ha tret una nota que anima als partits catalans ha aprofitar el canvi de legislatura per definir les pautes que permetin restablir les relacions entre Catalunya i Espanya. A més, s’ha assenyalat també la necessitat de reformar la Constitució per millorar la confiança mútua. Diuen que ara és el moment adequat per iniciar un diàleg entre totes les forces polítiques del Parlament, i ha assenyalat que els programes electorals haurien d'aclarir les posicions i facilitar l'acord entre els partits, deixant enrere el discurs tàctic i partidista "per poder donar una resposta adequada a les expectatives de la ciutadania".

El Cercle ha assegurat que l'Estat d'Autonomies comença a mostrar "clares limitacions" per atendre les aspiracions de Catalunya, i que és necessària una "reformulació sense renúncies de l'acord institucional a Espanya, per sortir més enfortits de l'atzucac". "Ha passat el temps suficient com para ja abandonar els ajustos de curt abast, habitualment promoguts per la necessitat de conformar majories parlamentàries". Cal, es diu, anar cap a un pacte que permeti abordar la qüestió amb una visió de llarg termini, "allunyada d'instints electoralistes immediats".

Cal considerar la Constitució com un marc dinàmic al servei de la convivència dels ciutadans i "no com un marc que, en si, sacralitzi el que fa més de 30 anys representava l'aposta per la moderació i el bon sentit en les circumstàncies d'aquell moment". Al final de la nota es diu es fa una proposta política de profund calat polític. S’indica que la societat catalana, liderada des de la política, ha de configurar una posició comuna tan majoritària com sigui possible, per tal de superar el "desengany" del fallit procés de l'Estatut, i que perfili la proposta d'un model concret de conformació de l'Estat "capaç de restablir la mútua confiança a Espanya". ¿Què volen expressar els empresaris amb aquest enigmàtic final?, ¿cóm es defineix aquesta majoria?, ¿on s’expressa, en el Parlament o en el govern?. Tothom té les seves pròpies respostes. Algun polític ja s’expressà fa dies en aquest sentit, altres ho han fet avui. No tots apunten en la mateixa direcció. Però les preguntes resten obertes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada