Demà Benet XVI comença la seva peregrinació a Terra Santa. És un viatge complex per l’especial situació de l’indret i la seva significació política, cultural i religiosa. Del 8 al 15 de maig el Papa podrà comprovar les dificultats i tensions que es viuen en aquesta zona i les enormes dificultats de trobar camins de pau. La visita es presenta com una peregrinatge. És una bona actitud, perquè això comporta veure i escoltar la realitat d’aquests territoris. Durant una setmana Benet XVI transitarà de Jordània, Israel i el territori administrat per l’Autoritat Nacional Palestina. El dia 13, en la visita al camp de refugiats d’Aida a Betlem el Papa podrà conèixer en primera persona la duresa de la realitat de l’exili interior de molts dels habitants de la terra on va nàixer el cristianisme.
Durant aquesta setmana Benet XVI pronunciarà 29 homilies i discursos. S’espera que en algunes d’elles el Papa abordi els temes de la pau i, molt probablement, reprengui algunes de les qüestions relacionades amb el diàleg interreligiós, i molt especialment les relacions del cristianisme amb l’Islam. El rei de Jordània, Abdalà II bin al-Huessein està convençut que la manera de combatre la radicalització de l’Islam és obrir un diàleg interreligiós amb el cristianisme i el judaisme. La visita de Benet XVI pot aportar un preuat suport al procés obert pel rei de Jordània a través de les iniciatives Amman Message, aquesta dirigida al món musulmà, i l’Amman Interfaith Message, aquesta orientada al diàleg amb les altres religions del Llibre. La silenciosa diplomàcia vaticana ha anat preparant aquest encontre i no ha oblidat refermar les seves relacions amb països de fe islàmica estrícte com és el cas d’Iran. Tal com s’ha manifestat en el passat mes d’abril quan el president del “Islamic Culture and Relations Organization” de Teheran, Mahdi Mostafavi, descendent directe del profeta Mahoma i estart col·laborador del president Ahmadinejad, participà en una trobada al Vaticà per dialogar sobre les relacions entre el Islam i cristianisme. Al final d’aquest encontre el Sant Pare rebé a Mahdi Mostafavi.
La presència de Benet XVI a Jerusalem ha de servir tambè per refer les febles relacions del món catòlic amb el judaisme que quedaren afectades pel cas del bisbe lefebvrià Williamson. La trobada del Papa amb el rabinat de Jerusalem el dia 12 es situa en aquesta perspectiva. L’entorn de Jerusalem, ple de diferents tradicions cristianes, catòliques romanes de ritus occidental i oriental, com confessions cristianes ortodoxes, és un bon marc per abordar, per altra part, aspectes del diàleg ecumènic. La trobada ecumènica del dia 15 a la Seu de Patriarcat grec-ortodoxe de Jerusalem sembla anar encaminada per afavorir el diàleg ecumènic..
Aquest és el context d’un viatge especial. On hi ha temps per tot i per tothom. També es d’esperar que també hi hagi una oportunitat per la pau. La pau tan necessària i esperada per tots els habitants d’aquelles terres. Persones que moltes d’elles es consideren seguidores d’un Déu que consideren Pare de tots.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada