dilluns, 25 de maig del 2009

Testimoniar els valors

El dissabte passat la revista Valors organitzà la II Jornada Valors i Compromís. El tema d’aquest any era "El nostre interior". Un compromís previ m’impedí participar en aquesta jornada. Però vaig sentir-me afectivament unit amb totes les persones que hi participaren. El record d’aquest convocatòria m’ha fet pensar en la importància que han de tenir els valors en el procés d’humanització de la nostre societat. Els valors i el compromís són dos dimensions essencials de les persones que, com molts altres components de l’ésser humà, necessiten un aprenentatge, i s’han de cultivar i transmetre.

El fet de creure, comporta acceptar i viure coherentment uns valors. No és pot creure una cosa i viure’n una altre; pensar una cosa i fer-ne una altra. Encara que mantenir la coherència és un objectiu no sempre o no del tot assolible. Existeixen contradiccions i febleses que dificulten aquesta coherència. Però, l’existència d’aquesta dificultats no ha d’impedir la recerca de la coherència entre la creença, els seus valors i la seva pràctica. Els contratemps no han de debilitar el pensament i abandonar la recerca de la coherència. La renuncia a la fidelitat dels valors associats al fet de creure convida a relativitzar el sentit dels propis valors. Si això es així els valors es difuminen i tots semblen intercanviables. La manca de referències, l’absència de criteris fan indiferents valors contradictoris. En aquests casos sembla que l´únic criteris vàlid és l’adaptabilitat, els valors seran bons en la mesura que siguin sempre útils en cada moment i no comportin cap renuncia o esforç personal.

Benet XVI insisteix en la centralitat dels valors essencials del cristianisme enfront del relativisme de l’època actual. La seva proposta és tornar a situar a Déu en el centre del projecte humà. Els catòlics hem de convertir aquest objectiu en una proposta de sentit a oferir a la cultura contemporània. Sense imposicions ni estridències; sense enyorar temps de cristiandat o efervescències confessionals. El millor camí, més que parlar de Déu, és testimoniar-lo allí on les evidències semblen negar-lo. La única manera de fer comprensible els valors associats a la confessió del crec en un Déu, és esdevenir testimoni d’aquests valors. Atenent que la naturalesa humana és limitada i sotmesa a les imperfeccions. Però, en qualsevol cas, la primera condició de la nostre credibilitat a la societat d’avui es viure els valors que proclamen. Benvinguda sigui aquesta virtut.


Laia de Ahumada a la Segona Jornada Valors i Compromís, "El nostre interior". from Clack Produccions - Clack.ws on Vimeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada