diumenge, 3 de maig del 2009

Protestantisme XV

Església de Filadelfia

L’església de Filadelfia neix a França a la dècada dels anys 50 dels segle passat, amb el nom de Missió Evangèlica Gitana dins de la denominació protestant de les Assemblees de Déu, de la qual s’independitzarà anys després. Als anys 60 aquest moviment arribà a Espanya i adoptà el nom d’Església de Filadelfia en referència a una de les esglésies citades al llibre de l’Apocalipsi.

Com església es consideren propers a les esglésies baptistes i a les Assemblees de Germans, i plenament identificada a les Assemblees de Déu. Com a cristians accepten el credo i celebren el baptisme i el Sopar del Senyor. La seva teologia i cultes són, per origen, similars a les Assemblees de Déu. Com església d’origen pentecostalista es defineixen com a carismàtics guiats per la inspiració de l’Esperit Sant. Creuen fermament en els dons de l’Esperit Sant, com són el do de llengües o el do de guariment. El fet més singular es que la majoria dels seus membres són gitanos, tot i que darrerament també s’incorporen persones que no són d’aquesta ètnia.

A Espanya, l'Església de Filadelfia està organitzada en diverses zones al davant de cada una d’elles hi ha un responsable i un secretari. Hi ha un president de tota l’església espanyola i la seu central està a Madrid. A cada zona hi ha pastors, obrers i ancians que constitueixen l’anomenat grup ministerial responsable de vetllar pel funcionament de l’església. Els aspirants de pastors tenen un llarg procés de formació, entorn als sis anys, durant els quals ajuden als pastors en la direcció de les esglésies locals. A Catalunya l’església de Filadelfia està estructurada en dues zones: la denominada zona catalana que inclou l’àrea barcelonesa i la costa septentrional; i la zona aragonesa on s’inclouen les esglésies d’Aragó, Lleida i Tarragona.

Cada dia, excepte dissabte, hi ha culte a les esglésies de Filadelfia. Els feligresos es troben per pregar, escoltar la predicació i lloar a Deu a través del cant. La celebració dura entre una hora o hora i mitja. La música és essencial en el culte de l’església de Filadelfia. Els diumenges hi ha una escola dominical per conèixer millor la Bíblia i un culte de més llarga durada dedicat a commemorar el Sant Sopar. En asquesta església el bateig és d’adults i per immersió, si és pot en un riu o el mar, o en una piscina.

Els pastors d’aquesta església, a més de dedicar-se a les activitats de cultes, desenvolupen una gran activitat social entre els membres del poble gitano a través de programes socials que tenen lloc en els seus locals. A Catalunya tenen a l’entorn de vuitanta llocs de culte, molts d’ells situats a la perifèria de les ciutats i pobles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada