dijous, 28 de maig del 2009

Els valors d'en Pep Guardiola

Avui és un dia lluminós pel Barcelona. La victòria d’ahir ha transmès alegria i bon humor. Per això, molts nens i nenes han anat a l’escola lluint samarretes i bufandes del Barça. Els he vist. Anaven radiants i contents. La seva identificació amb el Barça és notable. El valor simbòlic del Barça ajuda a mantenir viva una identitat i omple de sentit alguns dels somnis juvenils. L’eufòria col·lectiva té una dimensió social que no s’ha de menysprear.

Però en la victòria del Barça hi ha una altra dimensió de la qual m’agradaria parlar en el post d’avui. En Ramon Basses ja començà a encetar aquesta qüestió en el seu bloc fent referència a un article de l’Antoni Puigverd. Es tracta de la figura d’en Pep Guardiola i els valors que està transmetent. No es tracta de crear cap ídol, no crec que aquesta sigui la voluntat d’en Pep Guardiola. Però sí que el seu comportament incorpora uns valors i actituds que poden servir de referent positiu pels joves, i no tan joves, que s’han quedat embadalits amb les victòries del Barça. Si els joves han interioritzat aquestes victòries, el que cal ara es saber situar als joves davant dels valors que l’han fet possible. Aquest ha estat un dels notables encerts d’aquest jove entrenador, transmetre uns valors. Les victòries del Barça, a més d’un èxit esportiu, representen el triomf d’un conjunt de valors que han fet d’un conjunt de persones un equip guanyador.

En primer lloc, cal destacar que en Pep Guardiola ha creat un equip a partir de les individualitats. Tots els jugadors treballen per l’equip i gràcies això el grup adquireix una rellevància que transcendeix els protagonismes individuals. Les persones formen part del grup, a ell hi aporten el seus talents, però treballen en benefici del grup més que pel lluïment personal. Davant les dificultats, els jugadors assumeixen el risc de superar-se i dirigir al grup, l’estiren per anar endavant. Ningú reivindica ser més que l’altre i el lideratge està compartit. Un dia és un i un altre dia és un altre jugador. A més, aquest lideratge és plural perquè es composa de joc i de sosteniment del grup. Les imatges dels jugadors en el camp, especialment quan celebren les victòries demostren l’existència de l’equip com a grup cohesionat. Cap victòria pot ser atribuïda a l’èxit d’una individualitat. És el resultat del treball esforçat de tot el grup. Ja no és l’heroi el que salva, sinó l’equip el que guanya.

El paper d’en Pep Guardiola sembla rellevant en tot aquest canvi de mentalitat en els jugadors del Barça. Jugadors ben pagats, aquest any com l’anterior. Però els diners no són la raó de la seva actitud. Ha calgut introduir uns valors associats al rol de Guardiola com entrenador. Aquest ha assumit el rol del líder del grup però amb un talant diferent. Ja no és el líder salvador, sinó la persona que crea les condicions perquè passin coses i les altres persones assumeixin les seves responsabilitats. La imatge de distància que estableix Guardiola en el moment dels triomfs, es veu clarament en el camp, es una mostra de com entén el seu rol en relació al grup. El lideratge que exemplifica Pep Guardiola està farcit de valors dels que podríem anomenar valors sòlits. Sense fer-ne una llista total voldria destacar-ne els següents: discreció, senzillesa i constància; treball exigent i esforç de superació davant de les dificultats; unitat i sentit de grup; capacitat comunicativa i assertivitat; proximitat, estudi i anàlisi; identificació amb la societat; generositat i humilitat; atenció a les persones i saber-les tractar de forma personalitzada; intel·ligència i cultura; gust estètic; confiança en si mateix i en les persones; i una important autoestima.

Constatar aquests valors és bo. No perquè en Pep Guardiola sigui únic. A la nostra societat avui hi moltes persones que tenen i practiquen aquesta valors. La diferència és que en Pep Guardiola pot actuar de model per la seva posició mediàtica. Cal aprofitar aquesta circumstància per parlar als nostres joves, aquest que s’emboliquen amb senyeres i samarretes blaugranes, que darrera el triomf del Barça, aquest cop, ha estat també el triomf d’uns valors que són sòlids per totes les persones. Per això, a més de dirigir-se de forma específica als joves també caldria proposar aquests valors als adults.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada