La institució Gallup, a través del Centre Gallup pels estudis sobre els musulmans, en associació amb la Coexist Foundation acaba de publicar el “The Gallup Coexist Index 2009: A Global Study of Interfaith Relations”. Es tracta del primer estudi mundial sobre com les persones es situen davant del fet religiós. L’estudi ha estat fet en 140 paisos. Una part important de l’estudi està centrat en com es posicionen el musulmans de França, Alemania i Regne Unit davant d’algunes qüestions que són nuclears en els valors morals de les societats d’aquests països. Em sorprén l’absència de dades d’Espanya en aquest estudi, tant en la part general com l’específica al món musulmà. És incomprensible aquesta absència.
L’index de coexistència el·laborat per Gallup permet analitzar la integració de la comunitat musulmana en les seves societats. Es rellevant l’elevat sentiment d’integració que mostren els musulmans, sempre per sobre del que perceben els no musulmans. També és notòria una dada de l’estudi. Els musulmans són profundament conservadors en relació el que podriem anomenar la política d’usos i costum o la moral social. En relació als valors que permeten identificar una política progresista o conservadora, els musulmans mostren actituds clarament conservadores.
No està de més que les forces progressites prenguin nota de les anàlisis d’aquesta enquesta Gallup. Els musulmans, un futur rebost de vots quan puguin adquirir plenament els drets de ciutadania, en relació a determinades propostes polítiques mostren actituds conservadores. Aquesta dada hauria de fer reflexionar a certes polítics progressistes que, primer, menysvaloren el pes del fet religiós en la societat i, segon, que estan obsesionats en articular bona part de la seva política en la defensa d’uns nous valors de ciutadania molt identitaris d’una política: avortament, matrimoni del mateix sexes, pornografia; en detriment o una relativa pèrdua de pes de les polítiques socials. Aquest posicionament conservador manifestat entre les comunitats musulmanes de França, Alemania i Regne Unitat hauria de servir per aportar elements de reflexió alhora de repensar la manera com s’integra el fet religiós musulmà a les agendes polítiques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada