dilluns, 2 de novembre del 2009

Ortodoxia – Situació a Catalunya 1

L’origen de les comunitats ortodoxes a Catalunya cal buscar-lo en una petita comunitat grega i un petit grup de catalans que en el seu moment s’identificaren amb l’ortodòxia. Aquesta panorama s’ha canviat profundament per la la progressiva consolidació de comunitats ortodoxes formades per immigrants. El caràcter dual que tenen la majoria d'esglésies ortodoxes, on es conjumina una realitat espiritual i la dimensió identitària nacional, fa difícil l’establiment d’una única església ortodoxa de Catalunya en la qual s’integrin tots els ortodoxos residents a Catalunya. El fet identitari té molt de pes en els diferents de grups ortodoxes i això condiciona a que s’apleguin per comunitats idiomàtiques. Els ortodoxes romanesos, els russos, els grecs i els de llengua catalana es reuneixen separadament en comunitats ortodoxes d’identitat nacional.

L’església ortodoxa grega fou la primera comunitat ortodoxa constituïda a Catalunya. Malgrat el nombrós grup de ciutadans gregues residents aquesta comunitat no ha tingut un sacerdot fix durant molt de temps. En aquest cas l’assistència religiosa la feia un sacerdot que es desplaçava a Barcelona per garantir els servis litúrgics en les festes solemnes. L’estabilització d’un sacerdot a aquesta comunitat en els darrers anys ha consolidat aquesta església grega, tant des de l’aspecte religiós com en l’aspecte d’identitat nacional grega. Aquesta comunitat ortodoxa grega depèn directament del patriarcat de Constantinoble a través del metropolità responsable de França, Espanya i Portugal amb residència a País. La peculiaritat eclesial de l’església ortodoxa grega és que no té un patriarcat propi malgrat que a Grècia hi ha molts més ortodoxes que a Constantinoble. Però, malgrat que més d’un cop s’ha proposat, per aquesta raó del nombre de fidels a Grècia, traslladar el patriarcat de Constantinoble a Atenes, el pes de la tradició, que és molt forta en l’església ortodoxa, ho ha impedit.

L’Església Ortodoxa Apostòlica Antioquena d’Espanya fou la primera comunitat oriental creada a Catalunya per catalans. Per divisions internes aquesta església ha anat perdent fidels. Per la particular manera d’entendre l’ortodòxia no ha estat reconeguda pel patriarcat de Constantinoble. Alguns membres d’aquest església s’escindiren per constituït la parròquia de la Protecció de la Mare de Déu. Que poc a poc s’ha convertit en la parròquia de referència de l’ortodòxia a Catalunya fins el moment present.

1 comentari:

  1. Quina és la raó per la qual el càrrec de Director General d´Afers Religiosos de la Gene et durés només un mes i mig?

    ResponElimina